Podezření na celiakii či alergii na lepek a kojení
Otázka
Dobrý den, mám dcerku, která má nyní 10 měsíců. Nyní je kojená plus příkrmy, které může do ručičky (BLW) a navíc 3x denně pije po příkrmu rostlinné mléko bez lepku (vypije si 60-100 ml na jednu dávku). Rostlinné mléko jsem jí začala dávat poslední asi 2,5 týdne, protože dlouhodobě špatně přibírá. Asi mezi 3.a 4. měsícem jsme měli jak problém s kojením (koliky u kojení), tak se zelenou stolicí a průjmy. Zjistila jsem díky LP že je to potravinová alergie - vysadila jsem mléko, následně soju a vlašské ořechy. Na chvíli to bylo dobré a pak byly opět problémy s přibíráním. Ty jsme zažehnali a zase je máme zpět. :-( Nyní sotva dosáhla 7 kg váhu na svůj věk 10 měsíců... S příkrmy malá kaká hodně často 4x-5x denně. Napadlo mě vysadit jí lepek. Doktorka mě v tom podpořila. Četnost stolice se snížila, malá začala přibírat. Nyní čekáme na výsledek krevního testu na celiakii. Chci se zeptat, je-li nutné, abych lepek při kojení vysadila i já sama? Manžel našel na internetu zahraniční studie, že u nějakého typu alergie bílkovina z lepku v MM nevadí a u jiné ano. Ale moc moudří z toho nejsme. :-( Chci poprosit o radu, jak postupovat v tomto případě. Jsem vegetariánka a už tak mám jídelníček díky malé vpodstatě veganský mínus soja (která je skoro ve všem). Vyřadit jen tak pro jistotu lepek mi přijde už pro mě hodně drastické... Nebude-li zbytí, tak to pro malou samozřejmě udělám. Kojit chci dál nejlépe do samoodstavu. Moc děkuji za odpověď IS
Odpoveď
Milá Ivano,
na vašu otázku nie je jednoduché odpovedať. Lepok sa môže v minimálnych stopových množstvách objavovať v materskom mlieku, ak konzumujete výrobky obsahujúce lepok. Otázka je, či na toto stopové množstvo vaše dieťa bude reagovať alebo nie. Niektorým celiatikom stopové množstvo lepku nemusí prekážať, dokonca väčšinou im to neprekáža.
Okrem toho by bolo dobré znova sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení z nášho zoznamu:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
Spoločne s poradkyňou by bolo dobré vyhodnotiť dojčenie a výdatnosť dojčenia. Je možné, že v tejto situácii by pomohlo zvýšenie tvorby mlieka - ak je príčinou nedostatočného priberania bábätka nedostatočný príjem materského mlieka, pred tým, než sa vyskúšajú iné možnosti, je dôležité pokúsiť sa zvýšiť príjem materského mlieka.
V raritných prípadoch môže byť vylúčenie lepku z vašej stravy možným riešením, hoci vo všeobecnosti to nie je potrebné. Toto by však malo byť vo vašom prípade až poslednou možnosťou. Navyše, pokračovať v dojčení je pre toto dieťa s celiakiou kľúčové, pretože materské mlieko pomáha obnovovať a chrániť sliznicu čreva.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu