Neustále priberanie

monika    04.07.2016, 19:50

Dobry den, prosim o radu zacinam byt zufala som 11tyzdnov pi porode a za tuto dobu som pribrala 8kg. Za cele tehotenstvo rlto bolo 30kg 5 kg mi odislo porodom. No od porodu som pribrala dalsich 8. Je to moje druhé tehotenstvo, pri prvom som pribrala tiez tolko cize rovnuch 30kg s tym ze opat porodom odislo 5 kg ktore som pocas dalsich 10mesiacov dala dole. Prvy syn dojdemi nebol. v sucasnosti mame ml11 tyzdnovu dceru ktorá je plne dojcena zatial cca tri tyzdne dovtedy bola dokrmovana cez cievku. na odporucanie laktacnej beriem senovku a benedikt. Postupne uz znizujem davkovanie. Problem je vsak to moje priberanie neviem si ho vysvetlit. Mam dve deti cely den som v pohybe snazim sa vecee nejest. No napriklad terazsom za posledné tri dni pribrala 1.5kg. Skrátka uz nev8em co robit aby som kazdy kazducky den nemala navyse kila ved tskto to dalej nejde citim sa zle. Prosim o pomoc neviem na koho sa mam obrátiť.

Milá Monika,

skúste sa obrátiť na odborníka na výživu, aby vám pomohol. Skúste nájsť takého, ktorý vašu situáciu bude riešiť popri zachovaní dojčenia.

Bežné je, že dojčiace ženy chudnú. Je to jedna z funkcií dojčenia - umožniť mamičke, aby postupne schudla. A existujú štúdie, ktoré poukazujú na to, že dojčiace mamičky schudnú ľahšie a rýchlejšie ako mamičky, ktoré nedojčia. Niekedy samozrejme samotné dojčenie nestačí na to, aby mamička schudla tak, ako si praje, a keďže toto sa zdá byť váš prípad, potom je možné, že potrebujete začať robiť kroky pre úpravu jedálnička a cvičiť, aby ste prestali priberať.

Je tiež skupina mamičiek, ktorým sa zásadným spôsobom podarí schudnúť po tom, čo sa dojčenie skončí. Takže okrem chudnutia počas dojčenia máte veľkú šancu schudnúť ešte aj neskôr, keď už dojčiť nebudete.

Niektoré mamičky priberajú počas dojčenia aj preto, že nemajú čas sa cez deň najesť bežného jedla v rozumných intervaloch a „vlčí hlad“ riešia sladkosťami. Niektorým mamičkám spôsobuje užívanie senovky a benediktu neutíšiteľný hlad (pretože ich účinkom je zrýchliť trávenie a toto následne zvyšuje tvorbu mlieka). Pokúste sa urobiť čo najviac pre to, aby ste mohli bylinky vysadiť – trávte s dcérkou čo najviac času koža na kožu, ponúkajte jej prsník vždy, keď by sa mohla chcieť dojčiť, upravte polohu tak, aby sa dcérka prisávala správnym asymetrickým prisatím, stláčajte prsník a buďte v kontakte so svojou poradkyňou pri dojčení, ktorá vám pomôže tento proces maximálne zefektívniť. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Neustále priberanie