Fajčenie

Jana    13.07.2016, 14:48

Dobrý deň, mám 7.mesačného syna,ktorého dojčím na požiadanie.Pred otehotnením som bola silná fajčiarka.V tehotenstve som vôbec nefajčila ani 6 mesiacov po pôrode.Teraz som neodolala a fajčím večer dve cigarety.Čítala som na Vašej stránke,že mám radšej pokračovať v dojčení.No so synom aj spolu spíme.Chcem sa spýtať,či je to veľký problém,pretože píšete jednu z podmienok pre spoločné spanie je nefajčiť.Ďakujem.

Milá Jana,

dojčenie v noci znamená, že dojčiace matky spia so svojimi bábätkami spoločne, lebo spoločný nočný spánok uľahčuje a umožňuje dojčenie. Preto je normálne, že s bábätkom spíte a to, že to robíte, je pre bábätko nesmierne dôležité. Fajčenie je rizikovým faktorom pre spoločné spanie - a týka sa to hlavne malých bábätiek do 6 mesiacov. To, že viete, že ide o rizikový faktor, znamená, že sa musíte rozhodnúť, ako s poznaním tohto rizika naložíte. Máte možnosť sa snažiť eliminovať toto riziko (sprchovanie, umývanie vlasov, výmena oblečenia, vetranie, nefajčenie v miestnosti, v ktorej spíte s bábätkom, atď.). Aj to, že by ste s bábätkom nespali, prináša riziká - a to tak pre pokračovanie dojčenia ako aj pre mnohé aspekty vzťahu s bábätkom.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok