Tekutiny v extrémne horúcich dňoch

Marta    04.07.2012, 19:23

Dobrý deň, Mám takýto problém: mám 5-mesačného synčeka plne dojčeného na požiadanie, je narodený predčasne v 34 t. t. (pôrodná hmotnosť 1870 g). Je plne dojčený od cca 7 týždňa po niekoľkých návštevách u laktačnej poradkyne – takže techniku správneho priloženia ovládam a taktiež viem aj rozlíšiť kedy dieťa na prsníku pije a pomáham aj stláčaním prsníka vyprázdniť ho. Zatiaľ prospieva dobre – na včerajšej poradni mal 6040 g – za posledný mesiac pribral cca 640 g. Cumlík samozrejme nepoužívame. Stolicu máva zatiaľ denne 3 – 5 x. Problémom je, že v týchto extrémne horúcich dňoch veľmi málo ciká. Snažím sa ho dojčiť počas dňa tak často ako sa dá (aj každú ½ alebo ¾ hod.). Je pravda, že aj dosť vypotí, podchvíľou mu utieram spotené čielko a vlásky, ale predsa nie je normálne, aby skoro vôbec necikal. Snažím sa aj ja vypiť dostatočné množstvo tekutín počas dňa v menších dávkach (pijem čistú vodu, neperlivú Lucku alebo nesladený bylinkový čaj), pri mojej hmotnosti cca 80 kg vypijem 3,5 l – 4 l tekutín denne. Pediatrička na včerajšej poradni skonštatovala, že sa jej zdá smädný – mal suchšie pery a biely povlak na jazýčku a odporučila mi okrem dojčenia ponúkať mu aj vodu. Viem, že už ste takýmito otázkami už niekoľkokrát zaoberali: http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=135 http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=465
Znepokojuje ma však to, že synček aj keď ho podľa môjho názoru dojčím dostatočne často a veľa (niekoľkokrát denne vygrcká trošku mlieka), veľmi málo ciká. Čo si o tom myslíte? Mám ešte viac zvýšiť môj denný príjem tekutín? Alebo ako by som túto situáciu mala riešiť? Za skorú odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.

Milá Marta,

to, že budete vy piť tekutiny, nezmení za bežných okolností príjem mlieka vášho bábätka. Pite toľko, koľko potrebujete, koľko ste smädná - ak to tak budete robiť, je to z hľadiska dojčenia postačujúce.

Čo sa týka príjmu tekutín vášho synčeka: toto je veľmi ťažko posúdiť cez internet. Najspoľahlivejší ukazovateľ je farba moču a množstvo moču. Spoločne s tým posúďte tiež celkovú spokojnosť bábätka - ak je spokojné, dobre pije, ak ho často výdatne dojčíte, malo by byť všetko v poriadku. Ak by ste mali obavy, najlepšie by bolo zvýšiť počet výdatných dojčení, pri ktorých bábätko pije dostatok mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tekutiny v extrémne horúcich dňoch