Dojcenie a bolest chrbta

Zuzana    05.07.2012, 10:39

Ahojte, nas 16 mesacny syn je stale dojceny na poziadanie, aj v noci. Kedze spava s nami v posteli, len mu ponuknem prsnik a spime dalej obaja. Sami ale uznate, ze dojcenie v takejto polohe asi nie je velmi ergonomicke, z coho ma v poslednom case uz zacina pobolievat chrbat. Poradite nejake cviky popripade triky alebo polohu,ktora je najvhodnejsia? Dojcenia sa nechcem vzdat. Dakujem!

Milá Zuzana,

dojčenie v noci je normálne. Medzi mnohé dôvody pre nočné dojčenie patrí aj to, že je to jednoduchý spôsob, ako naspäť uspať dieťatko, ktoré sa v noci zobudí.

Čo sa týka vášho chrbta, nie všetky dojčiace mamičky majú tento problém, takže treba hľadať príčiny a riešenia: Pokračujte v dojčení a ak vás bolí chrbát, urobte dve veci:

a) Dávajte si pozor na polohu, v ktorej dojčíte a v ktorej zaspávate. Mamičky sa na toto sťažujú, keď v noci pri dieťati zaspia v rozličných zvláštnych polohách a nedajú si pozor na to, ako ležia. Dôvodom je väčšinou únava a to, že mamička už ani nemá silu sa poriadne otočiť. Ale skúste sa na to trošku viac zamerať, lebo aj pri takomto dieťati sa dá ležať tak, aby ste si zabezpečili svoje vlastné pohodlie. Takže si najprv urobte vlastné polohodlie tak, aby vás nič nebolelo, a až potom nechajte syna, aby sa prisal. Niektorým mamičkám pomáha, ak si podložia vankúšom chrbát alebo ak si dajú vankúš medzi nohy. Prípadne vyskúšajte čokoľvek iné, čo by vám pomohlo nájsť dobrú polohu.

b) Nie sme odborníci na cviky, ale pri bolesti chrbta pomáha cvičenie. A možností a odborníkov v tomto smere je veľa. Skúste nájsť to, čo by vám pomohlo: masáže, cvičenie zamerané na posilnenie svalov chrbta, plávanie, iné. Skúste si na niečo z tohto nájsť čas. Toto tiež určite pomáha.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a bolest chrbta