Dojcenie vecer

Marietta    09.11.2016, 09:23

Dobrý deň, mám 11 mesačnú dcérku, je dojčená na požiadanie. Cez deň papá už s nami, 3 x príkrm. Ale aj cez deň sa dojčíme podľa potreby. Spí 2 x - na obed a poobede ešte asi hodinku. Náš problém je dojčenie večer po kúpani. Pripravíme sa na dojčenie, a asi po 5 minutách sa moja dcéra posadi a nechce sa dalej dojčiť, vymýšla, nechce môj prisník. Nepomáha ani ina poloha dojčenie. Popritom ked sa ideme kupať, už je unavená, vidím na nej. Trvá to asi hodinku kým začne papať a spí. Prosím o radu, dakujem.

Milá Marietta,

neexistuje žiadny „správny“ spôsob večerného uspávania dieťaťa. Je dobré pri uspávaní vychádzať z poznania správania dieťaťa a snažiť sa ho uspávať vtedy, keď sa zdá, že začína byť unavené. Možno vo vašom prípade môže pomôcť po kúpaní neísť hneď do postele spať, ale sa ešte s dcérkou chvíľu pohrať a vo vhodnej chvíli jej ponúknuť prsník. Je možné, že sa tým skráti doba, ktorú treba dieťa uspávať.

Okrem toho mnohé mamičky popisujú podobnú situáciu s dlhým uspávaním na obed vtedy, ak už ide o bábätko, ktoré postupne prestáva  jeden denný spánok potrebovať a ak cez deň zaspí v obvyklú hodinu, ale neskôr, je dlhšie svieže a večer nedokáže zaspať tak skoro, ako by si rodičia predstavovali, či priali. Niekedy stačí iba to, že v takomto dni sa bábätko rozruší napr. pri kúpaní a potom je ešte po kúpaní čulé a pripravené na hranie, hoci pri kúpaní už sa zdalo unavené. Niekedy týmto mamičkám pomôže, ak presunú kúpanie na inú hodinu počas dňa Niekedy pomôže, ak akceptujeme, že dieťa nebude spať niektorý spánok cez deň a pôjde spať skôr večer. Tieto otázky nemajú univerzálne riešenie, je potrebné citlivo zvážiť potreby vášho dieťatka a potreby rodiny a vaše možnosti. Každopádne, potreba pomoci so zaspatím je pre dieťa tohto veku prirodzená a normálna. Každé dieťa v rámci svojho vývinu dospeje do štádia, v ktorom neskôr dokáže zaspávať samo a prespí celú noc. Toto nie je treba dieťa učiť ani ho k tomu viesť. To najlepšie, čo môžete urobiť, je poskytovať  vášmu dieťatku  potrebnú istotu a oporu v čase, kedy na to ešte pripravené nie je a tým mu pomáhať sa učiť, že čas zaspávania a spánku je príjemným časom, v ktorom sa môže cítiť bezpečne.

Niektoré mamičky, ktoré podobne ako vy hovoria, že je večerné uspávanie spojené s veľmi dlhým dojčením a obmedzuje ich to v aktivitách, ktoré majú predstavu v tom čase urobiť, zisťujú, že im lepšie vyhovuje, ak dieťatko uspávajú pri dojčení v nosiči a pritom môžu robiť niektoré aktivity. Pozrite si napr. toto video, ktoré ukazuje, ako sa dá dojčiť aj dieťa tohto veku v šatke s voľnými rukami:

https://www.youtube.com/watch?v=7LIqMdFb2JE

Takto podobne sa dá dojčiť aj bábätko v úväze nazvislo alebo v ergonomickom nosiči, v ktorom dieťa nazvislo sedí.

Je isté, že toto obdobie je náročné, vyčerpávajúce hlavne fyzicky, ale nebude trvať večne. Je mnoho matiek, ktoré prežívajú presne to, čo popisujete, vaše dieťatko, z toho, čo píšete spí v noci aj cez deň dosť a to, ako zaspáva, je v istom zmysle jeho "rituál" na to, aby sa postupne upokojilo a dokázalo zaspať, čo je pre takéto staršie deti, ktoré dokážu behať a všetko je pre ne zaujímavé, možno náročnejšie než pre menšie bábätká.

Určite vám môže pomôcť spýtať sa tieto otázky na podpornej skupine dojčiacich matiek. Podporné skupiny dojčiacich matiek vedú certifikované poradkyne pri dojčení a môžete v skupine nájsť porozumenie a povzbudenie, spoločne s tipmi iných mamičiek, ktoré prežívajú podobnú situáciu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie vecer