Prisanie po pôrode, čiastočne upchatý nos na bradavka
Otázka
Dobrý deň, veľmi pekne vás poprosím o váš názor. Prednedávnom som spontánne porodila dcérku, pôrod bez komplikácií, dcérka bola v poriadku apgdar 10. Hneď po pôrode mi bola položená na brucho. Ja som bola v ľahu, ona mala položenú hlavičku na mojom pravom prsníku,ľavým líčkom bola pritlačená váhou jej hlavičky na prsník, pravé líčko mala smerom hore, hlávku šikmo, bruško na mojom bruchu, nožičky a telo jej smerovali šikmo pod môj ľavý prsník. Ale, ako tou váhou ležala na mojom prsníku, hlávku mala zaborenú šikmo do prsníka, pravdepodobne ľavú nosnú dierku mala úplne zaborenú a nedýchala cez ňu a pravú trocha pritlačenú o prsník a cez tú dýchala, ale bolo počuť že tam má prekážku-trochu pritlačte úplne nosnú dierku o prsník. Ja som bola po pôrode, v bolestiach, šili mi nástrih, žiaľ nejak som si neuvedomila, že nedýcha bez prekážok a dýcha nedostatočne.Takto bola prisaná asi pol až trištvrte hodinu, až potom prišla pôrodná asistentka, že malej sa zle dýcha, že ju môžem pridusiť. Dala ma z ľahu do vyššej polohy a dcérka už nefučala a dýchala lepšie. Takto bola potom prisatá na mne ešte asi hodinku a potom sme išli na izbu, dcéra už v postieľke. Počas toho prisania/ kojenia dcérka nebola modrá, ani sa nejak nemrvila, nedvíhala hlávku, neprotestovala, cmúľala tú bradavku cca 2 h, oči mala zavreté a vyzerala spokojne. Nezdalo sa mi teda, že by jej to nejak vadilo. Ale nie som si istá, či novorodenec vie zodvihnúť hlavu a dať si ju nabok, ak by cítil, že má nedostatok vzduchu.Chcela by som sa opýtať, mohlo sa jej niečo stať, mohla sa čiastočne pridusiť nedostatočným prísunom kyslíka ? Dýchala vlastne len cez tú jednu dierku, aj tú mala trochu pritlačenú o prsník. Ja som si to neuvedomila žiaľ a dr a asistentky ma na to neupozornili, až potom neskôr .. Boli sme potom ešte 4 dni v nemocnici, malej robili klasické vyšetrenia, všetko bolo ok aj potom prehliadka u našej pediatričky. Poprosím o váš názor ďakujem.
Odpoveď
Milá Monika,
z toho, čo píšete, vaše bábätko následne v nemocnici 4 dni videli lekári ako aj vaša pediatrička, ktorí vašu situáciu zhodnotili a nepovažovali ju za problém ani vám nenavrhli, že by bolo potrebné niečo riešiť. Takže nemusíte mať obavy.
Bábätká môžu mať niekedy po pôrode rozličné prejavy ako aj "chrčať" pri dýchaní a tiež sa môžu zaboriť do prsníka. Preto je po pôrode dôležité, aby boli bábätká v kontakte koža na kožu sledované a aby boli zabezpečené voľné dýchacie cesty. Toto je úlohou personálu. Okrem toho je dôležité, aby matka i dieťa boli spoločne v kontakte koža na kožu po pôrode v takej celkovej i vzájomnej polohe, aby sa zabezpečili voľné dýchacie cesty, a personál by mal matke aj jej sprievodcovi vysvetliť, ako bábätko sledovať a ako zabezpečiť, aby sa do prsníka nezaborilo.
Správanie bábätiek po pôrode sa môže líšiť v závislosti od liekov, ktoré matka počas pôrodu dostala, ako aj podľa typu pôrodu. Bábätko i matka si po pôrode vyžadujú sledovanie a zabezpečenie ich zdravotného stavu v kontakte koža na kožu. Mnoho bábätiek po nemedikovanom vaginálnom pôrode je schopných zdvíhať hlávku, používať svaly šije a chrbta a dokonca sa plaziť smerom k prsníku, ale tomuto správaniu môže niekedy prekážať viacero faktorov. Bábätko preto má byť uložené do bezpečnej polohy tak, aby mohlo dobre dýchať, matka by mala by o tomto informovaná, rovnako ako o možnosti, že bábätko môže robiť náhle pohyby, môže sa šmýkať či "skákať" alebo sa rýchlo a nečakať "odhodiť" smerom od prsníka.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu