SK / CZ / UA / RU

Prisanie po pôrode, čiastočne upchatý nos na bradavka

Otázka

Dobrý deň, veľmi pekne vás poprosím o váš názor. Prednedávnom som spontánne porodila dcérku, pôrod bez komplikácií, dcérka bola v poriadku apgdar 10. Hneď po pôrode mi bola položená na brucho. Ja som bola v ľahu, ona mala položenú hlavičku na mojom pravom prsníku,ľavým líčkom bola pritlačená váhou jej hlavičky na prsník, pravé líčko mala smerom hore, hlávku šikmo, bruško na mojom bruchu, nožičky a telo jej smerovali šikmo pod môj ľavý prsník. Ale, ako tou váhou ležala na mojom prsníku, hlávku mala zaborenú šikmo do prsníka, pravdepodobne ľavú nosnú dierku mala úplne zaborenú a nedýchala cez ňu a pravú trocha pritlačenú o prsník a cez tú dýchala, ale bolo počuť že tam má prekážku-trochu pritlačte úplne nosnú dierku o prsník. Ja som bola po pôrode, v bolestiach, šili mi nástrih, žiaľ nejak som si neuvedomila, že nedýcha bez prekážok a dýcha nedostatočne.Takto bola prisaná asi pol až trištvrte hodinu, až potom prišla pôrodná asistentka, že malej sa zle dýcha, že ju môžem pridusiť. Dala ma z ľahu do vyššej polohy a dcérka už nefučala a dýchala lepšie. Takto bola potom prisatá na mne ešte asi hodinku a potom sme išli na izbu, dcéra už v postieľke. Počas toho prisania/ kojenia dcérka nebola modrá, ani sa nejak nemrvila, nedvíhala hlávku, neprotestovala, cmúľala tú bradavku cca 2 h, oči mala zavreté a vyzerala spokojne. Nezdalo sa mi teda, že by jej to nejak vadilo. Ale nie som si istá, či novorodenec vie zodvihnúť hlavu a dať si ju nabok, ak by cítil, že má nedostatok vzduchu.Chcela by som sa opýtať, mohlo sa jej niečo stať, mohla sa čiastočne pridusiť nedostatočným prísunom kyslíka ? Dýchala vlastne len cez tú jednu dierku, aj tú mala trochu pritlačenú o prsník. Ja som si to neuvedomila žiaľ a dr a asistentky ma na to neupozornili, až potom neskôr .. Boli sme potom ešte 4 dni v nemocnici, malej robili klasické vyšetrenia, všetko bolo ok aj potom prehliadka u našej pediatričky. Poprosím o váš názor ďakujem.

Monika | 14.03.2017, 15:21

Odpoveď

Milá Monika,

z toho, čo píšete, vaše bábätko následne v nemocnici 4 dni videli lekári ako aj vaša pediatrička, ktorí vašu situáciu zhodnotili a nepovažovali ju za problém ani vám nenavrhli, že by bolo potrebné niečo riešiť. Takže nemusíte mať obavy. 

Bábätká môžu mať niekedy po pôrode rozličné prejavy ako aj "chrčať" pri dýchaní a tiež sa môžu zaboriť do prsníka. Preto je po pôrode dôležité, aby boli bábätká v kontakte koža na kožu sledované a aby boli zabezpečené voľné dýchacie cesty. Toto je úlohou personálu. Okrem toho je dôležité, aby matka i dieťa boli spoločne v kontakte koža na kožu po pôrode v takej celkovej i vzájomnej polohe, aby sa zabezpečili voľné dýchacie cesty, a personál by mal matke aj jej sprievodcovi vysvetliť, ako bábätko sledovať a ako zabezpečiť, aby sa do prsníka nezaborilo.

Správanie bábätiek po pôrode sa môže líšiť v závislosti od liekov, ktoré matka počas pôrodu dostala, ako aj podľa typu pôrodu. Bábätko i matka si po pôrode vyžadujú sledovanie a zabezpečenie ich zdravotného stavu v kontakte koža na kožu. Mnoho bábätiek po nemedikovanom vaginálnom pôrode je schopných zdvíhať hlávku, používať svaly šije a chrbta a dokonca sa plaziť smerom k prsníku, ale tomuto správaniu môže niekedy prekážať viacero faktorov. Bábätko preto má byť uložené do bezpečnej polohy tak, aby mohlo dobre dýchať, matka by mala by o tomto informovaná, rovnako ako o možnosti, že bábätko môže robiť náhle pohyby, môže sa šmýkať či "skákať" alebo sa rýchlo a nečakať "odhodiť" smerom od prsníka.  

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri