Vitamín D - súbežné úžívanie matky a dieťaťa

Zuzka    20.04.2017, 22:20

Dobrý deň, zaujímala by ma Vaša skúsenosť ohľadom súbežného užívania vitamínu D matkou a dieťaťom. Ak ja ako kojaca matka užívam tento vitamín vo vysokých dávkach, dostane sa aj dieťatku cez mliečko, prípadne dá sa ním predávkovať, ak si budem dávať tento vitamín ja a budem ho podávať aj dieťatku samostatne? Niektoré zahraničné stránky odporúčajú pre kojace matky až dávku 5000jednotiek denne, no na Slovensku je maximálna denná dávka 1000jednotiek pre dospelého človeka. Máte s tým prosím skúsenosť? Ďakujem.

Milá Zuzka,

dávky vitamínu D do 400 IU za deň nezvyšujú koncentráciu vitamínu D v plazme matky či dieťaťa. Na to, aby dieťa dostávalo viac 25(OH)D je potrebné, aby matka užívala 4000 IU za deň. Nadmerné dávky vitamínu D môžu u dieťaťa spôsobiť zvýšenú hladinu vápnika, a preto by podvyživené matky s nedostatkom vitamínu D nemali užívať vyššie dávky ako 10 000 IU za deň.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vitamín D - súbežné úžívanie matky a dieťaťa