Spôsob podávania príkrmov

Lívia    08.05.2017, 23:09

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či môže spôsob podávania príkrmov - ovocná kapsička, z ktorej sa bábätko (10mes.) priamo kŕmi - ovplyvniť správne prisatie na prsník. Niekedy je to totiž jediný spôsob, akým mi zje príkrm. Ďakujem.

Milá Lívia,

to, či pitie z "kapsičky" ovplyvní dojčenie alebo prisatie bábätka na prsník, závisí hlavne od toho, ako dobre je dojčenie ustanovené. Sú mamičky, ktoré opisujú, že pitie z kapsičky či dokonca aj niektorých iných nádob, ktoré fungujú podobne ako fľaška (teda tie, kde sa obsah "vysáva" a ktoré majú pomerne tenký otvor) - teda rôzne hrnčeky s náustkom, "zázračné hrnček", fľašky s rozličnými typmi uzáverov (aby netiekli) - ovplyvnilo prisatie ich dieťatka alebo spôsobilo, že matky začali bolieť či svrbieť bradavky. A sú mamičky, ktoré túto skúsenosť nemajú. 

V každom prípade účelom zavádzania jedla pre dieťa je ukázať dieťaťu v prvom rade normálne bežné zdravé jedlo a naučiť ho jesť to, čo bude jesť aj neskôr: teda potraviny v ich bežnom prirodzenom stave, ktoré tvoria rodinnú stravu. Dieťa v tomto veku potrebuje veľa príkladov toho, ako bežné zdravé jedlo vyzerá, a potrebuje veľa príležitostí rozličné potraviny ochutnávať a skúšať. Vek vášho dieťatka je tomto smere oknom príležitostí, a tak má zmysel dávať vášmu dieťatku možnosť jesť spoločne s vami rovnaké zdravé jedlo, ako jete vy. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Spôsob podávania príkrmov