Chudnutie

Tana    02.09.2012, 21:29

Dobry den, dcera ma takmer 21 mesiacov a stale ju dojcim. V podstate dost casto. Najma v noci a poobede pri zaspavani. V poslednom case som zacala nejak priberat, tak by som chcela drzat dietu . Konkretne 90 dnovu. Citala som aj tu na Vasej stranke, ze je to uplne v pohode, drzat tuto dietu a dojcit. No na mnohych inych strankach radia nedrzat ZIADNU dietu.(a vraj konkretne tato je nejak specialne zla) Ja by som dceru uz aj odstavila, no problem je v tom, ze je na prsniku uz dost zavisla, niekedy kym jej nedam prso napr. rano, tak je strasne nervozna a taktiez ze okrem mojho mlieka nechce ziadne ine. Ani co sa tyka mliecnych vyrobkov, tak tie jej nechutia. Jogurty nezje vobec, obcas kusok syra, ale naozaj minimum. Mam strach, ze bude mat malo vapnika. (aj ked neviem, ci materske mlieko v tomto veku obsahuje dostatok vapnika)Nakolko ani fontanelu este nema zrastenu. Doktorka mi povedala, ze mozno, ked ju prestanem dojcit, zacne mat chut na jogurty a mlieko. Je naozaj bezpecne drzat tuto dietu? Je mozne, ze sa zmeni chut mlieka, prestane dcere chutit a sama sa odstavi? Bojim sa, ze jej naozaj ublizim a namiesto zivin jej budem v mojom mlieku davat nejake skodliviny z mojho tela, no na druhej strane sa uz nemozem pozerat na seba, ako vyzeram. Kolko je vlastne vhodne schudnut pri dojceni za tyzden, za mesiac a kedy to uz moze byt pre dietatko nevhodne? Dakujem

Milá Táňa,

áno, môžete držať diétu, obzvlášť vzhľadom na to, že vaša dcérka má už 21 mesiacov.

Vaša dcérka ešte dojčenie veľmi potrebuje a je pre ňu, tak ako píšete dôležité, aby ste ju ďalej dojčili.

Na mnohých stránkach radia nedržať žiadnu diétu, pretože je to v súlade s predstavou, že "bezpečnejšie" povedať, že sa niečo také nesmie, ako zvážiť danú otázku.

Kým je dcérka dojčená, tak dostatočne výdatné dojčenie pokrýva jej potrebu "mliečnych výrobkov". Navyše vápnik sa nachádza aj v mnohých iných potravinách, ktoré jej môžete dávať.  A áno, materské mlieko stále obsahuje množstvo vápnika (okrem mnohých iných dôležitých látok, vitamínov a minerálov).

Nikde nie je zaručené, že odstavenie od dojčenia spôsobí, že dcérka bude mať chuť na mliečne výrobky. Niektoré deti ich po odstavení odmietajú.

Počas vašej diéty nie je pravdepodobné, že by sa chuť mlieka zmenila nejako inak, než tak, ako sa mení každý deň, počas celého dňa, chuť materského mlieka nie je konštantná. Navyše 21-mesačné dieťa sa dojčí nielen pre materské mlieko, ale oveľa oveľa viac preň znamená dojčenie ako také. Nie je pravdepodobné, že sa odstaví pre vašu diétu.

Vaše mlieko bude stále vynikajúcim zdrojom živín. O škodliviny sa nemusíte obávať. Na to, aby boli v nejakej miere, ktorá by stála za úvahu, v materskom mlieku, by najprv museli byť vo vašej krvi, a ak by boli vo vašej krvi, v takej hladine, ktorá by bola v materskom mlieku významná, tak by ste v prvom rade mali problém s tým, že ich je také obrovské množstvo vo vašej krvi, čo sa nestane.

Čo sa týka toho, aký typ diéty si zvoliť, či koľko chudnúť, na toto vám musia odpovedať iní odborníci na chudnutie, ide o zásady, ktoré sú rovnaké pri všetkých ľuďoch a nesúvisia s dojčením.

Ešte záverom: Táto odpoveď nie je všeobecné odporúčanie, aby dojčiace matky držali diétu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok