Prečo bábätko má bolesti bruška a prdí

Mirka    08.06.2017, 12:11

Prosim Vás pekne o radu, už neviem ,či mám robiť. Mám skoro 7 mesačnú dcérku a veľmi dlho sa trápime s bolesťami bruška a prdíkmi, najmä,keď spí, sa nato budí ako sa zvíja. Boli sme na ultrazvuku v brušku mala vzduch, robili sa jej krvné testy, či nie je alergická na krav.mlieko a taktiež jej bola skontrolovaná stolica a je všetko ok. Stolicu má každý deň. Doktorka mi kázala dávať umelé mlieko Hipp Comfort, ale ja nechcem skončiť s dojčením. Prosím Vás, čo jej môže škodiť? Keď si odsajem mlieko, je v ňom veľa bubliniek,je to v poriadku? Prikrmujem ju na obed od 5,5mesiaca a dávam ovocie. Nejem vôbec, z čoho by ju mohlo nafukovať. Budem rada, keď mi poradíte ,čo najskôr, pretože chcem dojčiť. Ďakujem pekne

Milá Mirka,

stálo by za to, aby ste sa stretli s poradkyňou a pozreli sa na to, čo presne sa deje. Je mimoriadne nepravdepodobné, že by príčinou tejto situácie bolo dojčenie. Nemáte dôvod, aby ste nepokračovali v dojčení. Dojčite ďalej. 

Umelé mlieko nie je riešením tejto situácie. Bábätká vo veku 7 mesiacov už nepotrebujú umelé mlieko - ako sama píšete, vaše bábätko už jedáva príkrmy, a teda ak by potrebovalo ďalšiu stravu, tak ju v tomto veku je možné získať už z bežného zdravého jedla, ktorým by sa kŕmilo.

Vaše odsaté mlieko nie je mierou toho, čo sa deje v brušku bábätka po vypití mlieka z prsníka. To, či má odsaté mlieko bublinky alebo nemá, nesúvisí s tým, ako reálne vyzerá dojčenie. Pri odsávaní sa materské mlieko správa inak ako pri dojčení. A navyše aj takéto mlieko nie je príčinou bolestí bruška.

Ak tomu správne rozumieme, tak ste boli na rozličných vyšetreniach a tie nepreukázali, že by vaše dieťatko malo zdravotný problém. Ak je vaše bábätko zdravé, tak by bolo dobré urobiť 2 kroky:

1) skontrolovať dojčenie a prípadne zlepšiť dojčenie a pitie mlieka z prsníka

2) pozrieť sa na to, ako bábätko zaspáva, spí, koľko spí, ako dlho je cez deň hore a ako prebieha uspávanie bábätka. Na tej najbežnejšej úrovni takéto situácie často spôsobuje to, že:

a) je bábätko na spánok ukladané príliš neskoro (teda bolo príliš dlho medzi dennými spánkami hore)

b) bábätko nespí dostatok času cez deň, spí len krátko, rýchlo sa prebudí a v takom prípade je dôležité naučiť sa, ako sa o spánok bábätka postarať tak, aby sa predĺžil

c) ide o bábätko, ktoré spí napríklad 10 - 15 minút a po položení sa zobudí - a toto príliš skoré zobudenie sa prejavu aj "prdením" a "zvíjaním", ktoré oboje vyzerajú bolestivo, a je to sprevádzané plačom

d) je to bábätko, ktorého spánkové cykly sú dezorganizované, ktoré je príliš dlho stimulované, namiesto toho, aby sa venovala pozornosť aj pokojnému času pred spánkom

e) je potrebné nájsť efektívne spôsoby uspávania bábätka

Mnoho z toho, čo sa označuje za problémy s bruškom a plačom (hoci to vyzerá, že ide o bruško), sú v skutočnosti problémy s organizáciou bdenia, dojčenia a spánku - a toto málo ľudí vie, preto si tieto prejavy nesprávne interpretujú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prečo bábätko má bolesti bruška a prdí