Zlaty stafylokok

Daniela    19.06.2017, 01:35

Dobry den, dojcim sucasne starsie 3 rocne dieta aj dvojmesacne babatko. Starsi uz niekolko mesiacov trpi na hlieny a kasel, teraz mu zistili z vyteru zlateho stafylokoka. Nemoze nakazit babatko? Obzvlast ked sa spolu dojcia. Dakujem.

Milá Daniela,

zlatý stafylokok môže byť súčasťou bežnej bakteriálnej flóry, ktorú v rodine zdieľate, a to, že staršie dieťa má zdravotné problémy, neznamená, že ich bude mať aj mladšie bábätko.

Okrem toho je bežné, že samotné materské mlieko obsahuje zlatého stafylokoka, ale najmä: toto nie je dôvodom na to, aby ste menili niečo na spôsobe, ako dojčíte. Ak sa dve deti (napríklad staršie a mladšie, prípadne dvojičky a podobne) dojčia spolu, tak z hľadiska chorôb nie je dôvod za bežných okolností potrebné robiť žiadne špeciálne opatrenia a môžete dojčiť naďalej tak ako doposiaľ. Obe deti môžete dávať na oba prsníky.

Je to podobné, ako keď je napríklad chorá dojčiaca matka. Už pred vypuknutím choroby sa začínajú v materskom mlieku tvoriť protilátky, a tak pokračovanie v dojčení aj chorého, aj zdravého dieťaťa dáva zmysel. Zdravé dieťa buď vďaka protilátkam neochorie alebo bude mať choroba lepší priebeh, a choré dieťa sa rýchlejšie uzdraví. Základný princíp, ktorý v drvivej väčšine platí, znie, že človek je pri ochorení infekčný už niekoľko dní pred tým, než vôbec vie, že je chorý. Preto, keď už zistí, že je chorý, tak je relatívne neskoro robiť nejaké opatrenia, a v prípade dojčiacej matky je najlepším opatrením pokračovať v dojčení, pretože keď už matka zistí, že je chorá ona alebo niektoré z detí, tak sa v jej mlieku nachádzajú protilátky, ktoré bábätku pomáhajú, aby neochorelo alebo aby choroba prebehla bez nejakých zjavných príznakov alebo aby mala miernejší priebeh. Stretnúť sa s chorobami v čase, keď dojčenie poskytuje takúto dôležitú funkciu a pomoc, je tým najlepším spôsobom, ako môže bábätko získavať imunitu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zlaty stafylokok