Plne dojcene dieta a astma

Antonia    27.06.2017, 11:42

Dobrý deň, syn ma 2,5 roka, je stale dojceny, bez cumla ci flase. Chce pit pri uspavani cez den, vecer a cca 4x v noci. Od dvoch rokov zacal mat zhruba kazdy mesiac nadchu, kasel, soplenie, ze si to vyzadovalo ATB. Dovtedy takmer nebol chory a v maji to s tým kaslom bolo take zle, ze som sa bala, ze sa v noci zadusi. Detska lekarka nas objednala k detskej alergologicke pre podozrenie na astmu. Mam neprijemne komentare okolia, ze dojcenie nie je take zazracne, ze aj tak bude mat problemy - alergie, mozno aj astmu. Je to pravda, ze dojcenie nezabrani alebo neeliminuje riziko astmy u dietata? Dakujem

Milá Antónia,

pri vyhodnocovaní vplyvov dojčenia na zdravie dieťaťa sa často robí jedna zásadná chyba – o vplyve dojčenia na zdravie dieťaťa sa usudzuje z individuálnych skúseností s niektorými konkrétnymi deťmi. Predstava, že každé jedno dieťa, ktoré je dojčené, bude zdravé a nikdy neochorie a že každé jedno dieťa, ktoré dostáva umelé mlieko, bude chorľavé. Tieto predstavy vychádzajú takisto z nesprávneho nazerania na dojčenie ako na niečo, čo je „lepšie“, na niečo, čo má „výhody“. Dojčenie nemá žiadne výhody. Dojčenie je fyziologickou normou – dojčenie pomáha normálnemu a správnemu vývoju každého jedného dieťaťa. Nedojčenie prináša riziká. Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu.

A rovnako to, že pri vašom konkrétnom dieťati teraz vidíte, že začalo byť často choré a možno bude astmatikom, neznamená, že „dojčenie zlyhalo“. Neznamená to, že ste vlastne ani vôbec nemuseli dojčiť, lebo aj tak je dieťa choré. Dojčenie normálnej dĺžky niekoľkých rokov (čiže „dlhodobé dojčenie“) je normálne a vďaka nemu sa dieťa z hľadiska zdravia, psychiky a imunity vyvíja správne, tak, ako sa vyvíjať má. A takýto normálny vývin nemá žiadne plusy. Rovnako ako nemá žiadne plusy to, keď má niekto normálnu teplotu. Normálna teplota nemá plusy. Je normálna. Vysoká teplota prináša problémy, riziká. Podobne aj nedojčenie prináša riziká, problémy. Dojčenie skutočne JE zázračné: pozrite si napr. tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-makak/

Pozrite si obrázok v tomto článku. Stĺpec naľavo zobrazuje vyhodnotenie zdravotného stavu opíc, ktoré neboli dojčené, stĺpec napravo zobrazuje opice, ktoré boli dojčené. Jednoducho povedané, čím viac položiek vyfarbených na zeleno a čím zelenšia farba bola použitá, tým zdravšia bola skupina pozorovaných opíc. V skupine nedojčených opíc je vidieť množstvo prázdnych polí - všetky tieto pre zdravie dôležité vlastnosti nie sú prítomné. Vaša rodina neuvidí, koľko „polí ste zaplnili“ u vášho dieťaťa práve dojčením. Ako veľmi ste mu podporili správny rozvoj mozgu, ako ste napomohli správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď.

Materské mlieko, ktoré pije vaše dieťa, naďalej obsahuje nutrične hodnotné látky, ale okrem toho aj probiotiká napomáhajúce jeho črevnej mikroflóre v správnom fungovaní, látky pomáhajúce vyzrievaniu čreva a ďalších orgánov, rôzne látky napomáhajúce správnemu rozvoju imunitného systému dieťaťa a zlepšujúce jeho schopnosť brániť sa rôznym ochoreniam a mnohé ďalšie mimoriadne cenné látky ako kvalitné vitamíny, minerály, bielkoviny a tuky. Pritom množstvo materského mlieka, ktoré takéto dieťa vypije, sa pravdepodobne významne nelíši od množstva, ktoré pije mesačné alebo polročné bábätko. To znamená, že materské mlieko je naďalej významným doplnkom ostatnej stravy dieťaťa aj po 2 roku života. Stále ide o omnoho kvalitnejšie mlieko než kravské či umelé mlieko. Materské mlieko je stále nenahraditeľná, jedinečná tekutina, ktorá je dôležitá pre správny rast a vývin orgánov a celého tela dieťaťa.

Aj u vášho dieťaťa dojčenie vplývalo na správny a normálny rozvoj imunity. Nebudete vedieť, ako by imunita vášho dieťaťa vyzerala, keby nebolo vôbec dojčené. A ak by nebolo dojčené a bolo by chorľavé napr. už od roka a astmatické, považovalo by sa to jednoducho za smolu. Nikoho by ani nenapadlo, že to môže byť dôsledok nedojčenia a kŕmenia umelou výživou.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Plne dojcene dieta a astma