Vecerne nonstop dojcenie

Sona    14.08.2017, 10:38

Dobry den. Mam 7tyzdnovu dcerku ktoru dojcim. Od narodenia malo spi aj cez den a casto papa. Niekedy kazdu hodinu inokedy 2, ak nahodou na dlhsie zaspi, co sa stava malokedy vydrzi aj 3. Kojim ju casto aj v noci. Co mi vsak nie je jasne je co nastava takmer kazdy vecer . Zacne byt nervozna place a vkuse si pyta prsnik. Zadrieme alebo sa sama odtiahne nastava neuveritelny plac a o chviku opat prsnik a tak dookols kym okolo pol noci nezaspi. S cim to moze suvisiet? Ze ma koliku a chce sa takto ukludnit alebo je vecer taka hladna? Alebo je to len vecerna nervozita. Posledne dni si pyta aj kazdu hodibu aj cez den a od vcera si cmula pasticky. Dakujem

Milá Soňa,

v situácii, ktorú popisujete, je vhodné vylúčiť, že by správanie bábätka mohlo súvisieť s tým, že potrebuje zvýšiť príjem mlieka. Preto vám odporúčame stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože veľa môže zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je možné, že spoločne s poradkyňou vyhodnotíte, že toto bábätko v skutočnosti nezískava dostatok mlieka a v takom prípade urobíte kroky, ktoré budú smerovať k zvýšeniu príjmu mlieka zo strany bábätka.

Je však rovnako dobre možné, že zistíte, že toto bábätko získava dostatok mlieka a aj v takom prípade je užitočné porozprávať sa o tejto situácii s poradkyňou pri dojčení. V takom prípade totiž takéto správanie bábätka vysoko pravdepodobne súvisí s tým, čo sa deje cez deň z hľadiska jeho spánku. Zaspať bábätku večer, kedy už je unavené a predráždené z celého dňa, je veľmi náročné. Paradoxne situáciu s večerným plačom dokáže výrazne zlepšiť to, čo sa deje so spánkom bábätka cez deň. V takejto situácii často veľmi pomáha aktívne uspávať bábätko počas dňa – pamätať na to, že bábätko v tomto veku po tom, čo sa zobudí a nadojčí sa po zobudení, má väčšinou fázu 5- 10 minút, kedy je milé a spokojné – túto fázu môžete využiť na úsmevy, hru s bábätkom a treba pamätať na to, že potom je už znova čas bábätko uspávať. Môžete ho znova dojčiť alebo si ho uviažte do šatky alebo ho noste v nosiči a začnite v takomto kontakte s ním robiť nejaké monotónne pohyby – môžete napríklad urobiť nejaké práce v domácnosti alebo ísť na prechádzku. Potom, čo bábätko zaspí, sa nesnažte ho položiť do postieľky, aby sa nezobudilo predčasne.

Počas dňa bábätká väčšinou nepotrebujú intenzívne uspávanie, stačí im monotónne satie na prsníku alebo dojčenie skombinované s nosením a hojdaním na fitlopte alebo pri chôdzi. Ak bábätko zaspí, nedávate ho z nosiča alebo šatky dole. Nesnažte sa o to, aby spinkalo v postieľke. Mnohé bábätká sa po preložení do postieľky o chvíľu zobudia a tým pádom ich treba uspávať znova. Takýto spánok často spôsobuje, že večer už sú unavené a predráždené a ich neschopnosť zaspať večer potom vyústi v dlhotrvajúci plač.  Preto by malo byť vašim cieľom pomáhať bábätku počas dňa zaspať – uspávať ho rytmicky, monotónne až do času, kedy skutočne tuho spí a potom ho nechať vyspať sa v kontakte s vami. Skúste predĺžiť jeho spánok tým, že keď sa začne precitať, ponúknete mu prsník a niekedy bábätká ešte znova zaspia a spia dlhšie.

Večer je kľúčové starať sa o spánok bábätka ešte intenzívnejšie. Sledujte ho po zobudení a uspávajte ho nosením, kombinujte nosenie s dojčením, s rytmickým pohupovaním sa, poskakovaním na fitlopte – snažte sa nájsť rytmus, v ktorom bude bábätko spokojne zaspávať a dajte si pozor, aby ste ho vo fáze zaspávania nevyrušili zmenou rytmu hojdania alebo hlasnými zvukmi. Môžete pohojdávanie spojiť so šúchaním čielka bábätka zo stredu čela smerom k nošteku. Počas spánku sledujte, čo bábätko robí, ak sa začína precitať, znova ho uhojdajte alebo mu dajte prsník. To, že bábätko bude v tomto čase často alebo dlho na prsníku, je normálne, skúste však dojčenie spojiť aj s monotónnym pohybom, aby bábätko skutočne mohlo zaspať. Ak sa dojčí, odtiahne a plače a znova sa dojčí, je jednou z možností prečo sa takto správa práve to, že chce zaspať a nepodarilo sa mu to.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vecerne nonstop dojcenie