Ako zvýšiť tvorbu mlieka?

Lívia    19.09.2012, 19:04

Dobrý deň, mám mesačnú dcérku, prvé dva týždne bolo všetko v poriadku, ale pred 2 týždňami jej prestalo stačiť moje mlieko, snažíla som sa ju prikladať kedy chcela, čo znamenalo, že som ju mala na prsiach 4, 6, 8 dokonca 12 hodin v kuse! ale nepomohlo, mieko mi vyteká len po kvapkách, prsia sa mi nalejú tak po 4 hodinách nedojčenia, a aj to jej stačí len na 1 - 2 hodiny, kedy zase nemám dosť mlieka, každý mi hovoril, nech to vydržím, že to bude trvať len pár dní a začnem mať mlieka dosť, tak som to vydržala 10 dni a stále ju prikladala, ale už sa to viac nedalo, bola som hrozne vyčerpaná a myslím, ze s toho stresu som mala mlieka ešte menej. Malá pribrala trošku menej ako by mala, ale ešte je to v norme. Od piatku som jej začala dávať príkrmy ( nutrilon HA) a konečne začala byť spokojná. Problém je, že na to aby sa njedla potrebuje vypiť aj 100 ml, striekačnu vyplúva a lyžičkou nám to trvá hrozne dlho a tiež sa pri tom hnevá a plače, tak som začala používať fľaše, viem, že to nie je správne, ale konečne je spokojná, a po dvoch týždňoch sme išli bez plaču na prechádzku. Snažila som sa aj mlieko odstreknúť po 4 hodinovej pauze som elektrickou odsávačkou zo seba dostala 40 ml za 20 minút z jedného prsníka , ak je tá pauza len 1 - 2 hodiny, nie som schopná odstreknúť viac ako 10 ml. Ako teda okrem častého prikladania mám docieliť yvýšenú tvorbu mlieka? Ďakujem,

Milá Lívia,

prikladať bábätko "často" je jedno z nepostačujúcich odporúčaní, ktoré dostávajú matky vo vašej situácii. Pre zvýšenie príjmu materského mlieka je potrebné upraviť dojčenie, zlepšiť polohu a prisatie bábätka podniknúť ďalšie dôležité kroky.

Odporúčame vám, aby ste si zo zoznamu poradkýň vybrali poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže postupy, ktoré vám môžu pomôcť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho vám odporúčame nasledovné kroky:

1) Môže vám pomôcť, ak s pomocou poradkyne pri dojčení zlepšíte polohu a prisatie bábätka tak, aby získavalo čo najväčšie množstvo mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

2) Aby vaše bábätko vypilo viac mlieka, vyskúšajte stláčanie prsníka, ktoré vám poradkyňa ukáže:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

3) Potom je potrebné bylinkami a inými prostriedkami zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Ak je dokrmovanie potrebné, treba sa vyhnúť fľaši a dokrmovať bábätko cievkou na prsníku, čo vám tiež ukáže poradkyňa:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Odsávanie nemá vysokú výpovednú hodnotu o tom, koľko mlieka sa vám reálne tvorí, pretože bábätko priamo na prsníku môže vypiť omnoho viac, ako ste si schopná odsať či odstriekať. Ak sa bábätko prisáva, sústreďte sa na dojčenie, neodsávajte, v prípade potreby bábätko dokŕmte laktačnou pomôckou tak, ako sme uviedli.  



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako zvýšiť tvorbu mlieka?