Dojčenie mojej dcéry, keď ja nebudem môcť byť s ňou

Kamila    03.09.2017, 23:03

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Mám mesačnú dcérku plne dojčenu,dojčim na požiadanie každé 2-3hodiny V noci spí aj 6-8hodin. A keďže si ešte dokoncujem školu tak malá bude S mojou sestrou,mamou alebo mojim priateľom tak mám veľké obavy ako jej budú dávať mliečko lebo na fľašu ju naučiť nechcem, budú mi ju nosiť na prestávku 20minotovu ale jej to asi stačiť nebude tak čo by ste mi poradili odsavat mliecko a potom ako jej ho majú dávať cez cievku alebo pomocou striekačky alebo pohárika..? Ďakujem krásne.

Milá Kamila,

máte viacero možností, ktoré môžete využiť buď ako samostatné množnosti alebo v kombinácii. 

1. Naučte sa používať šatku alebo nosič na nosenie bábätiek. Ak máte mesačné bábätko, tak v šatke alebo nosiči by pomerne dosť veľa spinkalo, a tým pádom by ste ho na nejakú časť vyučovania mohli vziať so sebou a v šatke či nosiči ho dojčiť aj cez hodiny, nielen cez prestávku. Vaši pomocníci pri starostlivosti o bábätko môžu čakať niekde nablízku, a keď bude bábätko potrebovať napríklad prebaliť či ponosiť, tak to môžu v prípade potreby urobiť. Toto nebýva štandardné riešenie, ale už ho niektoré mamičky realizovali a napríklad na našich vzdelávacích podujatiach toto mamičky robia bežne a zároveň absolvujú prednášky a semináre. Toto nebudete musieť robiť celé štúdium. Keď bábätko trochu vyrastie, tak bude môcť začať onedlho jesť jedlo a tým pádom bude starostlivosť oň možná aj zo strany iných osôb.

2. Zo zákona máte nárok na prestávky na dojčenie, môžete ich využívať, nemusí ísť len o 20-minútovú prestávku, ktorá je už vo vyučovaní zaradená. 

3. Môžete požiadať na prvý štvrťrok o individuálny študijný plán a tým pádom by ste boli flexibilnejšia. A od bodu, keď bude mať vaše bábätko 4 mesiace, tak bude môcť jesť jedlo a iné osoby sa oň budú môcť jednoduchšie pre nich postarať.

4. Môžete si odsávať mlieko, ale odsávanie mlieka je náročnejšie aj na priestory aj na čas ako dojčenie v šatke či v nosiči. Ale ak chcete, odsávanie je jedna z možností. Ideálnym spôsobom podávania odsatého mlieka je pohárik, čo by vás poradkyňa vedela naučiť tak, aby ho vedeli používať aj tí, ktorí sa o vaše bábätko budú starať. Spôsob kŕmenia bábätka vo vašej neprítomnosti - teda prednostné využívanie pohárika - je mimoriadne dôležité pre dlhodobé udržanie dojčenia. Rovnako je dôležitý spôsob, akým sa budú opatrovatelia bábätko oň starať - ideálne nepoužívať cumlíky a nájsť osobné spôsoby uspávania bábätka.

5. Obdobie, v ktorom bábätko potrebuje výlučné dojčenie, trvá relatívne krátko a potom už môže jesť jedlo a dojčiť sa, keď s ním budete. Preklenutie obdobia výlučného dojčenia je niečo, čo je ideálne urobiť tak, aby opatrovatelia boli nablízku, ale aby ste s bábätkom mohli podľa možností tráviť maximum času dojčením. 

6. Tento náš článok a odpovede na otázky pod ním vám poskytnú predstavu o tom, čo môžete urobiť, keď už vaše bábätko bude on niečo väčšie.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie mojej dcéry, keď ja nebudem môcť byť s ňou