Obmedziť dojčenie?

Katarína    05.09.2017, 07:43

Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať, môj 6 týždňový syn váži už 6 kg, je plne dojčený, zhruba každé 2 hod., keď mu dám prsník, pije ako keby týžden nejedol..mám dosť mlieka,aj na rozdávanie...pije výlučne moje mlieko,ale doktorka je zhrozená, že 6 kg je už veľmi veľa, že mu mám dávať vodu na striekačke...Tak som teraz vystrašná, bojím sa ho kojiť, keď takto priberá. Nechcem mu poškodiť. Mám naozaj obmedziť dojčenie a dávať vodu? Doktorka ma seriózne varovala, že to je až VEĽMI VEĽA! (Jeho pôrodná váha bola 4 kg.) Ďakuje za odpoveď. S pozdravom Malá K.

Milá Katarína,

odpoveď na vašu otázku je úplne jednoduchá – vaše bábätko priberá normálne, toto nie je „veľmi veľa“ a takéto priberanie nie je dôvodom pre akékoľvek zmeny v dojčení. Neškodíte mu nijakým spôsobom, práve naopak, akékoľvek obmedzovania dojčenia, podávanie cumlíka, aby sa dieťatko tak často nedojčilo alebo dokonca podávanie vody v striekačke (čo je to isté ako podávanie vody fľašou) predstavuje ohrozenie dojčenia a preto predstavuje riziká pre zdravie vášho dieťatka.

6-týždňové bábätko môže pokojne vážiť viac ako 6 kíl. Ak výlučne dojčené bábätko rýchlo priberá, je to normálne a dobré. Pokiaľ zdravé dojčené deti pijú výlučne materské mlieko z prsníka, tak potom je ich priberanie vždy v poriadku a nie je dôvod hovoriť o tom, že priberajú nadmerne. Dojčenie nijako neobmedzujte. Pokračujte v plnom dojčení na požiadanie kedykoľvek a nemusíte sledovať počet dojčení. Dojčenie je podľa štúdií práve tou najlepšou formou prevencie obezity v neskoršom veku. Intervaly medzi dojčením si určuje bábätko samo, môžu byť odlišné každý deň, v tomto sa staršie dieťatko nemusí nijako líšiť od mladšieho.

Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl a ak by sa bábätko s pôrodnou hmotnosťou 4 kg pohybovalo na 99. percentile, tak by napríklad v 4. mesiaci mohlo mať aj viac ako 9 kg. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). Nie ste v tom sama, pozrite si túto diskusiu s množstvom komentárov mamičiek, ktorých bábätká sú tiež "michelinkovia".

Bábätko, ktoré takto dobre priberá, nemá dôvod „držať diétu“. Takéto priberanie je pre neho normálne a správne. Nie je vhodné ho menej často dojčiť ani nahradiť materské mlieko vodou. Naopak, takýto postup môže viesť k problémom s dojčením. Voda navyše nezabezpečuje pre bábätko v tomto veku dostatočnú výživu. Podávanie vody fľašou (a striekačka je rovnako nevhodná pre dojčenie ako fľaša) ohrozuje dojčenie. Bábätko treba naďalej dojčiť presne tak ako doposiaľ, kedykoľvek, pri akomkoľvek plači a dojčenie neobmedzovať, nenaťahovať intervaly medzi dojčeniami, neskracovať dĺžku dojčenia, nesnažiť sa, aby bábätko prespalo noc. Akékoľvek takéto opatrenia spôsobia, že bábätko prestane priberať tak dobre, ako má a môže začať reagovať na zníženie tvorby mlieka odmietaním prsníka – situáciou, ktorá sa pomerne náročne rieši.

Dojčenie na požiadanie je dôležitou podmienkou pre úspešnosť dojčenia z dlhodobého hľadiska práve preto, že dojčenie nie je len o kŕmení. Aj ostatné potreby dieťaťa sú regulérne potreby, ktoré dojčenie môže pomôcť uspokojiť a ktoré je dôležité napĺňať. Riešením rýchleho priberania bábätka nemá byť používanie cumlíka. Cumlík znemožňuje dojčenie na požiadanie a to prináša viaceré riziká, vrátane rizika predčasného odstavenia.

Do budúcna môže byť pre vás užitočné vedieť aj to, že príkrmy je aj pri „veľkom“ bábätku možné zavádzať okolo 6. mesiaca, nie skôr, ale až keď o ne bábätko prejaví záujem: naťahovanie sa za jedlom, snaha jesť jedlo rodičov, schopnosť vziať kúsky jedla do prstov, schopnosť prehĺtať a pod. Príkrmy má jesť v množstve, ktoré je preň vyhovujúce, a má byť naďalej dojčené v rovnakej miere ako predtým. Ani v období zavádzania príkrmov sa nemá znižovať počet dojčení alebo množstvo mlieka, ktoré bábätko počas dojčenia vypije.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Obmedziť dojčenie?