Starostlivosť o prsníky

anna    13.09.2017, 22:29

Dobrý deň prajem, chcela by som sa opýtať o starostlivosti prsníkov, majú byť prsníky väčšiu časť dňa voľne (nosenie voľného trička) alebo je potreba stále nosiť podprsenku. ovplyvní nenosenie podprsenky ich tvar, budú prsia aj po skončení kojenia také ako pred začatím kojenia? Je zdravé nosenie prsník vložiek, nonstop? Na jednej strane zachytávajú mlieko, ale nie sú zároveň nevytvárajú vhodné podmienky pre rozmnožovanie mikroorganizmov? Aké je správne používanie prsnných vložiek a podprsenky? ďakujem

Milá Anna,

dojčiaca podprsenka nie je povinná výbava dojčiacej ženy. Dojčiace ženy sa rovnako ako ženy hocikedy inokedy v živote môžu rozhodnúť buď podprsenku nosiť alebo nenosiť a môžu pokojne nosiť aj bežné podprsenky, nemusia to byť len podprsenky, ktoré sú predávané ako "podprsenky na dojčenie". 

Z hľadiska dojčenia podprsenku môžete nosiť a rovnako ju nosiť nemusíte, toto nič nemení na tom, či sa bude matke tvoriť dostatok mlieka, aké bude zloženie mlieka a neovplyvňuje to ani to, ako vyzerajú prsníky po skončení dojčenia. Nosenie podprsenky je čisto vaše spotrebiteľské rozhodnutie. 

Čo sa týka tvaru prsníkov - prsníky ženy, ktorá sa stala matkou, už nikdy nebudú vyzerať tak, ako pred otehotnením - prsia sa predovšetkým menia pod vplyvom tehotenstva - vtedy sa významne zväčšia. Nehovoriac o tom, že na vzhľad prsníkov vplýva aj časový faktor, takže ak bude žena pokračovať v dojčení aj ďalej, okrem iného bude aj o pár rokov staršia. Najväčšie zmeny sa dejú v prsníkoch počas tehotenstva, takže prsníky sa výrazne zmenia, bez ohľadu na to, či žena bude alebo nebude po pôrode dojčiť. Práve dojčením po pôrode dokáže žena predísť prílišnému naliatiu a roztiahnutiu tkaniva prsníkov. Pokračovaním dojčenia do prirodzeného odstavenia matka pomáha, aby sa tvorba mlieka v prsníkoch postupne, pomaly sama znižovala, až tak, že keď sa jedného dňa dieťa odstaví, nebude vôbec pociťovať nalievanie prsníkov a tkanivá prsníka sa nebudú nalievať mliekom, ktoré sa tvorí ženám, ktoré náhle zo dňa na deň odstavia dieťa pri dobrej tvorbe mlieka. Preto to, čo môžete urobiť pre vzhľad svojich prsníkov, je pokračovať v dojčení do prirodzeného odstavenia, aby vám s postupným znižovaním a zastavením tvorby mlieka pomohlo samotné dieťatko prirodzeným procesom odstavovania. Po odstavení sa ešte potom prsníky zmenia, môže sa do nich doplniť tuk. Toto je proces, ktorý nejakú dobu po odstavení trvá.

Z hľadiska dojčenia nie je štandardne vhodné  používať vložky do podprsenky, pretože so sebou prinášajú viacero rizík ako napríklad vytváranie prostredia podporujúceho rast mikroorganizmov alebo zhoršovanie bolesti bradaviek, ktoré nemajú dostatočný prístup vzduchu. Matky, ktoré majú bolestivé bradavky, by vložky do podprsenky nemali nosiť vôbec, pretože sa hojace ranky môžu o vložku prilepiť a zhoršiť hojenie. Bolestivý bradavkám pomáha prístup vzduchu a voľné oblečenie, ktoré sa bradaviek nedotýka.

Navyše sú matky, ktoré vložky do podprsenky naozaj nepotrebujú, pretože im žiadne mlieko nevyteká a používajú ich len preto, že nadobudnú dojem, že počas dojčenia sa vložky do podprsenky jednoducho nosia.

Mnohé matky vložky  používajú čisto z praktických dôvodov, najmä počas obdobia prvých mesiacov po pôrode, keď sa môže stať, že im medzi dojčeniami začne vytekať mlieko a idú do spoločnosti. Sú však mnohé matky, ktoré túto situáciu uspokojivo riešia napríklad nosením vzorovaného oblečenia, na ktorých nie je mokrý fľak vidieť.  



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Starostlivosť o prsníky