Problém s uspavanim

Ivana    17.09.2017, 18:00

Dobrý deň, mám 9,5 mesačnú dcérku. Prešli sme si dlhým polročným strajom, kedy som dcérku musela ukľudniť najprv na rukách položenú na zavinovacke ako podlozke a hopkat na fitlopte, aby sa dostala do polospánku, aby sa prisala a dojčila. Takto som sa ju naučila uspavat, okrem uspávania v nosiči. Spinka dvakrát za deň. Prvé uspávanie je, ako som opísala,lebo ju chcem aj dojčiť pri uspávani, druhé je v nosiči a na noc zas na rukách a fitlopte. Dcérka sa už prisava a a dojčí aj mimo polospánku, štrajk prešiel, problém je v tom, že taketo uspávanie ju už zlosti, 10 minút sa krúti, kričí, mrnka, ale potom zacne zaspávať pri dojčení, kedy už nehopkam na fitlopte, ale sadnem si s ňou na sedačku. Je to dosť namáhavé a chudatko, tak sa pri tom zaspávani na začiatku nezlosti. Zaspí však vždy a potom po cca hodinke cuckania ju polozim na posteľ a spinka hodinku,dve a ja s nou. V noci ju dojcim tak,že sa nad ňu sklonim, aj cez deň tak zvyknem. Pri štrajku sme sa to takto naučili. Ako naučiť seba aj dcerku zaspávať normálne pri dojčení v posteli? Všetko možné ju zaujíma totiž, len nie začať sa dojčiť a zaspávať a keď je unavená začína byť viac aktívnejšia a zlostnejsia od únavy a musím s ňou potom na loptu. Som v kontakte s laktačnu poradkyňou a chodím aj na podporné skupiny dojčenia, toto sa mi však nedarí upraviť. Ďakujem za odpoveď.

Milá Ivana,

je úžasné, ako sa vám podarilo bojovať o dojčenie. Štrajk sa môže stať niekoľko mesačnou situáciou a jeho zlepšovanie býva postupné a pomalé. Je možné, že táto situácia so zaspávaním je poslednou výzvou, ktorú budete postupne riešiť a zlepšovať. Zmeniť zaužívaný spôsob zaspávania môže byť pre mnohé bábätká v tejto situácii náročné, podobne ako napríklad, ak chce matka prestať používať cumlík po tom, čo ho pár mesiacov používala. Je pravdepodobné, že aj vo vašom prípade to chce zozbierať viacero tipov a možností pre uspávanie bábätka, napríklad od mamičiek na podpornej skupine, alebo od mamičiek štrajkáčov – poradkyňa pri dojčení vás môže pozvať do takejto špeciálnej skupiny na Facebooku a potom môžete postupne pomaly hľadať spôsoby, ako zmeniť rutinu uspávania. Vaše bábätko poznáte najdokonalejšie zo všetkých ľudí a viete najlepšie odhadnúť, čo by mohlo zabrať a čo nie. Vaše bábätko sa bude meniť a je možné, že urobiť potrebnú zmenu sa podarí postupne, s časom. Môže vám pomôcť skúšať s bábätkom chodiť von, medzi kamarátky, do iného prostredia a skúšať tam dcérku uspávať úplne iným spôsobom, než ste zvyknuté.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problém s uspavanim