Dojča málo priberá

Petra    10.10.2017, 13:30

Dobrý deň, mám 4. mesačnú dcérku, ktorú iba kojím, má 5 200 g, lekárka mi odporúčala začať prikrmovať mrkvou, ryžou, zemiakmi. Obávam sa či to ešte nie je priskoro pre 4. mesačné kojené dieťa, na druhej strane zasa málo priberá. Prvý mesiac pribrala 900 g, daľší 550 g a posledné dva mesiace iba 300 g. Vybrala som aj balenie benediktu a senovky na podporu dojčenia, malá je spokojná, krásne spí aj cez deň aj v noci, kojím vždy keď si vypýta... prosím poraďte či je vhodné prikrmovať tuhou stravou už teraz. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

Milá Petra,

výlučné dojčenie má trvať dovtedy, kým o príkrmy neprejaví záujem samotné bábätko – kým nie je dostatočne motoricky zrelé na to, aby keď má záujem, si vzalo samo jedlo z taniera. Toto sa väčšinou deje okolo 6 mesiaca života bábätka. Zachovať výlučné dojčenie do 6 mesiaca je mimoriadne dôležité.

Preto vo vašej situácii je dôležité urobiť tieto kroky:

  • vyhodnotiť dojčenie – jeho výdatnosť a správanie bábätka pri dojčení
  • vyhodnotiť všetky hmotnostné prírastky, ktoré máte doteraz o priberaní bábätka

Pokiaľ uvidíte, že bábätko nepije na prsníku dostatočne, je potrebné, aby získavalo viac kalórií, aby viac papalo, ale príkrmy by mali byť až poslednou možnosťou riešenia. Pred týmto riešením je totiž možné urobiť kroky pre zlepšenie dojčenia a zvýšenie kalorického príjmu materského mlieka zlepšením dojčenia. Tieto kroky by ste mali prejsť spoločne s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

V rámci týchto krokov pre zlepšenie dojčenia bude dôležité:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

6) Pokiaľ by ste vyčerpali všetky možnosti pre zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka a bábätko nebude dostatočne priberať, až potom ako riešenie pripadajú do úvahy príkrmy, ale aj v takom prípade je dôležité neprikrmovať štandardne typickým slovenským spôsobom, ale zamerať sa na kalorické, výdatné príkrmy, o ktorých píšeme viac na konci tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojča málo priberá