Špinění, krvácení mimo menstruační cyklus

Petra    16.10.2017, 17:48

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala na váš názor. Poslední půl rok mám problémy s mimo menstruačním krvácením, špiněním mimo cyklus, obvykle týden před menstruací. Gynekoložka tvrdí, že je z čípku a odebrala mi vzorek na přítomnost HPV virů. Čekám na výsledky. Dále mi však tvrdí, že by to mohlo být dlouhodobým kojením 3,5 roku. Že čípek je vlivem kojení citlivější a že odstavením by se mohlo hodně vyřešit. Poprosím vás o váš názor. Děkuji.

Milá Petro,

vaša otázka je dôkazom toho, ako málo sa dojčenie v našich končinách podporuje skutočne prakticky. Na dojčenie sa zvalí prakticky akýkoľvek problém v živote matky alebo dieťaťa. Dojčenie ovplyvňuje menštruáciu ženy v prvých mesiacoch po pôrode (a aj to nie pri všetkých ženách) tým, že na dlhšiu dobu potláča ovuláciu, čím chráni ženu pred ďalším otehotnením v čase, kedy je jej bábätko ešte veľmi maličké a nezvládlo by zníženie tvorby mlieka, ktoré sa spája s tehotenstvom. Táto situácia sa však mení a napríklad v roku sú hladiny hormónu prolaktínu prakticky rovnaké, či žena dojčí alebo nedojčí. A aj preto veľká väčšina žien približne v tomto čase dostáva menštruáciu. A menštruáciu dostanú preto, že dojčenie už ich plodnosť vôbec nijako neovplyvňuje. A aj preto vo vašom prípade máte menštruáciu a máte ju už viacero mesiacov. Dojčenie už s týmto vôbec nijako nesúvisí. Odstavenie by teda nijako nepomohlo zlepšiť vašu situáciu so špinením mimo cyklu a rovnako by nijako nezmenilo váš krčok maternice – dojčenie ho vôbec nijako neovplyvňuje. Naopak odstavenie čisto z gynekologického hľadiska zvyšuje riziko ochorení ženských pohlavných orgánov – prsníkov, vaječníkov a maternice. Každý gynekológ by preto mal dojčenie podporovať a v prípade, že jeho pacientka má zdravotné problémy, hľadať príčinu inde ako v dojčení. Špinenie mimo menštruácie najčastejšie súvisí s fyzickými príčinami (ako napríklad polyp), ktoré skutočne nijako nesúvisia s dojčením a s hormonálnymi príčinami (najčastejšie nedostatok progesterónu v druhej fáze cyklu). Všetky tieto príčiny je možné vyšetriť a v prípade potreby liečiť aj popri zachovaní dojčenia, ktoré vaše dieťa ešte stále veľmi potrebuje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Špinění, krvácení mimo menstruační cyklus