Bolesť prsníka a horúčka

Justína    17.10.2017, 09:34

Dobrý deň, mám skoro dvojmesačneho syna, je plne kojeny, od dnesneho rana ma boli pravy prsnik a je zacervenany na jednej strane, na dotyk velmi boli ale pri kojeni neboli, po velkej bolesti hlavy som si zmerala teplotu a bola zvysena na 37,5. Mozem uzivat paralen ? Samozrejme chcem stale kojit, cim si mozem natriet bolave miesto? Dakujem za odpoved :-)

Milá Justína,

počas dojčenia môžete užívať paralen v bežnej dávke, aká je uvedená na príbalovom letáku pre dospelých ľudí. Na druhej strane, zvýšená teplota v tejto situácii predstavuje mechanizmus, ktorým sa váš organizmus snaží prekonať tento zdravotný problém, preto by ste mali znižovať teplotu len v prípade, že to naozaj nevyhnutne potrebujete.

Situácia, ktorú popisujete s najväčšou pravdepodobnosťou predstavuje zablokovaný mliekovod. Pokúste sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste vedeli, ako ďalej postupovať a ako urobiť preventívne kroky do budúcna, aby sa toto neopakovalo. Ak by išlo o zablokovaný mliekovod, je možné liečebný proces môžete urýchliť týmito krokmi:

- skúste prsník v oblasti, kde máte hrču počas dojčenia masírovať/stláčať, aby ste pomohli jeho odblokovaniu, niekedy dokonca pomáha, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky, vibrujúcim mobilom (alebo inak odvibrovali)

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Pokúste sa teraz získať pomoc rodiny alebo priateľov, aby ste mohli odpočívať v posteli a dojčiť. Pomôcť vám môže teplo (napríklad ležať zakrytá v posteli), ak by ste chceli aplikovať obklad, tak teplý obklad, nie studený. Prsník nemusíte ničím natierať, nepoužívajte tvaroh, víno alebo iné takéto zábaly. V konečnom dôsledku zhoršujú liečbu.

- zablokované mliekovody sa spájajú s tým, že na danom miesto mlieko poriadne netečie a mliekovod sa preto upchá. Príčin je veľa, ale jednou z nich môže vo vašom prípade aj napríklad tlak na dané miesto. Ak by sa upchatý mliekovod spájal s "bielou bodkou" na bradavke, čiže maličkým pľuzgierikom v mieste vyústenia mliekovodu, môže vám pomôcť, ak toto miesto prepichnete sterilnou ihlou - toto má niekedy za výsledok okamžité uvoľnenie upchatia.

Zablokovaný mliekovod sa väčšinou aj bez akejkoľvek liečby začne v priebehu pár hodín zlepšovať sám od seba. Do 48 hodín najneskôr by sa mala začať vaša situácia zlepšovať. Ak by sa tak nestalo, obráťte sa na svojho gynekológa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolesť prsníka a horúčka