Odmietanie jedla dojceneho syna

Alzbeta    27.10.2017, 14:13

Dobrý deň, môj syn má 22 mesiacov a je veľmi úpätý na dojčenie, riesi nim všetko. Viem, že sa učí spracovavat emócie. No problém je v tomto, že už úplne odmieta jesť inú stravu, s výnimkou ryžovej kaše a občas mäsa a jablka. Miloval jedlo, prsník dostával na požiadanie vždy....no už pár mesiacov odmieta jedlo. Podľa lekára je zdravý, údajne mám prestať dojčiť a nechať hladného. Nemôže byť podľa Vas naozaj problém v tom, že sa spolieha na to mlieko? Vďaka

Milá Alžbeta,

2-ročné dieťa je stále ešte v obdobia zavádzania príkrmov. Jesť sa ešte len učí a takáto fáza môže byť úplne normálna.

Najdôležitejšou otázkou v celej tejto situácii je, či dieťatko naďalej dostatočne priberá a prospieva. Bez ohľadu na to, aká je príčina správania vášho dieťatka, dojčenie preňho môže byť v takejto situácii len dobré, pomáha mu získavať životne dôležité živiny a vo všeobecnosti celú situáciu zachraňuje. Nie je príčinou toho, prečo odmieta jesť viac potravy a odmietnuť dať mu možnosť sa nadojčiť nijako nezvýši jeho chuť do jedla. Ak by išlo o čokoľvek iné, teda keby napr. dieťa bolo ochotné jesť len chlieb a nič iné, nikoho by ani nenapadlo neumožniť mu dať si chlieb, každý by hľadal spôsoby, ako k chlebu pridať aj iné jedlá. Pri dojčení je veľmi typickou nesprávnou radou vziať dieťaťu aspoň to, čo je ochotné jesť – materské mlieko a s tým aj dojčenie. Navyše vaše dieťa bolo dojčené aj v minulosti a vtedy jedlo pestrejšie. Takže ako sa dá vysvetliť, že situácia sa zlepší dojčením, ak dojčenie bolo prítomné aj v čase, kedy dieťa jedlo pestro a viac a je prítomné aj teraz?

Práve naopak, často v tejto situácii pomôžu opatrenia, ktoré v skutočnosti zvýšia príjem materského mlieka z prsníka. Vzhľadom na otázky, ktoré ste nám písali v minulosti, nie je vylúčené, že by toto mohol byť váš prípad. Poraďte sa preto s poradkyňou pri dojčení osobne.

Je pre vás dôležité vedieť aj to, že materské mlieko je dobré, kvalitné po celú dobu dojčenia, navyše obsahuje imunitné faktory, ktoré sa nenachádzajú nikde inde, pokrýva (úplne alebo čiastočne) potrebujú mnohých vitamínov a špeciálne pri deťoch, ktoré dobre nepapajú, je záchranou.

Vaša situácia si pravdepodobne bude vyžadovať dlhší čas a veľa úsilia, kým sa postupne začne meniť. Konkrétny návod, ako postupovať pri tom, aby ste dieťatku pomohli, aby sa postupne naučilo papať rozličné jedlá, pre vás nemáme, ale tu je pár tipov, ktoré by vám mohli pomôcť:
1) Pokračujte v dojčení, dojčenie nijako neobmedzujte ani dieťatku dojčenie neodmietajte.
2) Nenúťte ho do jedla. Netlačte na naňho.
3) Začnite tým, že mu budete v prvom rade ponúkať jedlá, ktoré má rado. Z nich vychádzajte, keď sa mu budete snažiť dávať nové jedlá - dávajte mu podobné jedlá ako tie, čo mu už chutia.
4) Mnohé takéto deti nemajú rady, keď sa im do jedla snažíte miešať niečo nové.
5) Dávajte mu čo najviac toho, čo má rado.
6) Skúste postupne vytvárať príležitosti, aby sa mohlo hrať s novým jedlom, chytať ho bez toho, aby ste chceli, aby ho jedla. Takéto deti potrebujú veľa príležitostí na skúmanie jedla a veľa šancí na ochutnanie.
7) Väčšinou nefungujú stratégie typu "vidieť iné deti jesť", "nechať ju vyhladovať", "dať do pusinky niečo, keď sa nedíva", "dávať mu vybrať, že bude jej toto alebo nič" a podobne.
8) Nerozprávajte pred dieťatkom o tom, že "nechce papať".
9) Väčšinou nefunguje žiadne "podplácanie" darčekmi, hračkami, tanierikmi, sladkosťami.
Vo vašej situácii asi nie je nič horšie, ako sa každý deň budiť s pocitom, že už dnes by ste naozaj mali prísť na to, ako motivovať vaše dieťatko jesť. Obrňte sa veľkou trpezlivosťou, ak dieťatko nechudne, tak sa omnoho viac sústreďte na to, aby ste ho spoznávali, zisťovali čo, ako sa cíti, čo mu pomáha. Ak totiž budete každodenne hľadať tú správnu odpoveď, tak čoskoro dospejete do štádia, v ktorom budete mať strach pred každým jedlom, a to vám nepomôže.

Jedna z možností tiež je dať bábätku skontrolovať hladinu železa a zinku v krvi, pretože toto niekedy môže byť jedna z možných príčin nechutenstva dieťaťa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie jedla dojceneho syna