Plne prsia - neuplne vyprazdnenie pocas kojenia

Zaneta    05.11.2017, 11:20

Dobry den, Mam 3 tyzdnovu dcerku a pri dojcenie jej staci jeden prsnik. Aj to mam pocit, ze ho cely uplne nevyprazdni. Druhy mam vsak strasne naliaty a tvrdy, miestami hrutkovity. Bojim sa, aby som nedostala zapal. Je v poriadku ak takyto preplneny prsnik vydrzi az do dalsieho kojenia kedy ho dcerke ponuknem ako prvy? Domnievam sa, ze sa u mna vytvorila nadprodukcia, pretoze dcerka sa zo zaciatku neprisavala a musela som odstriekavat. Ked sa prisavat zacala, kombinovane som dojcila a odsavala. Teraz len dojcim, len neviem co s tymi naliatymi prsnikmi ak ich dcerka nestaci pocas kojenia vyprazdnit. Dakujem za radu. Z.

Milá Žaneta,

v tejto situácii vám odporúčame skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Toto bude kľúčové pre to, aby ste vedeli posúdiť, či z hľadiska pitia získava bábätko dostatok mlieka. Druhá oblasť, ktorú bude s poradkyňou potrebné prejsť, je zabezpečiť čo najlepšie prisatie bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

aby sa zabezpečilo rovnomerné vyprázdňovanie prsníka pri dojčení.

Vzhľadom na vašu predchádzajúcu otázku z poradne tiež nie je jasné, či sa vám podarilo odstrániť používanie klobúčikov. Ak by ste túto otázku kládli s tým, že momentálne sa bábätko kŕmi cez klobúčiky, je ešte o to dôležitejšie upraviť prisatie dieťatka k prsníku.

Pokiaľ uvidíte, že bábätko pri dojčení z jedného prsníka získa dostatok mlieka, pozriete sa na to, čo sa deje s ohľadom na druhý prsník. Z vašej otázky nevyplýva, koľko mlieka ste pred tým odsávali z prsníkov. Ak išlo o veľké množstvo mlieka, je možné, že teraz vaše bábätko získava dostatok mlieka, ale vaše prsníky sú zvyknuté produkovať omnoho viac mlieka. Toto je situácia, ktorú treba osobitne zvážiť, aby ste predišli reakcii bábätka na neskoršie zníženie tvorby mlieka, keď prestanete odsávať. Toto nie je možné posúdiť cez internet a preto je dôležité stretnúť sa s poradkyňou.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Plne prsia - neuplne vyprazdnenie pocas kojenia