Zaspavanie na prsniku

Jana    25.11.2017, 08:50

Ako uspavat 9tyzdnove dietatko ked si vyzaduje prsnik na ktorom je aj 4 hodiny.Nasledne potom grcka a nemoze zaspat kedze asi vypila vela mliecka.Cumlik odmieta

Milá Jana,

spánok niektorých bábätiek je oblasťou, v ktorej matkám často pomôže najmä osobný príklad iných matiek, možnosť odpozorovať to, ako iné matky uspávajú svoje deti a ako ich udržiavajú v spánku. Preto je táto téma ideálnou témou pre stretnutie na podpornej skupine dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

Na podpornej skupine by ste súčasne v rozhovore s inými mamičkami a s laktačnou poradkyňou mohli prejsť podrobnejšie aspekty toho, čo píšete. Pretože v situácii, ktorú popisujete, by stálo za to pozrieť sa na dojčenie bábätka, na jeho výdatnosť. Chcelo by to vidieť, čo sa deje počas štyroch hodín, o ktorých píšete, že je bábätko na prsníku. Je možné, že veľkú časť z dojčenia dieťatko prespí. Častým dôvodom, pre ktorý sa bábätko chce dojčiť je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Zaspávať na prsníku je pre bábätká úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia. Bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. Nemusíte sa preto báť, ak sa bábätko chce dojčiť dlho alebo chce spať na prsníku. Túto situáciu nemusíte riešiť cumlíkom.

Navyše, bábätko, ktoré položíte do postieľky, sa pravdepodobne skoro zobudí – preto môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým mamičkám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu.
 

Preto je dobré umožniť dieťatku sa dojčiť vtedy, kedy to potrebuje a pomáhať mu pri dojčení zaspať. Skúste si ho dať do nejakého nosiča a zároveň ho dojčiť alebo si s ním ľahnite a dojčite poležiačky. Netrápte sa, dojčite bábätko bez toho, aby ste sa snažili, aby vydržalo aspoň nejakú dobu bez prsníka. Časté pitie nemôže ublížiť, ani zaťažiť bruško, bábätká sú z tehotenstva zvyknuté na konštantný prísun živín a čím častejšie sa dojčia, tým je to pre ne lepšie. Nemôžu sa „prejesť“.

Z praktického hľadiska môže potrebu častého dojčenia a fyzického kontaktu pomôcť naplniť nejaký vhodný nosič pre bábätká či šatka – pozrite si napríklad tieto fotografie.

Pre bábätko je dobré, aby trávilo čas v matkinom náručí a väčšina bábätiek potrebuje pomoc pri zaspávaní.

Mnohé deti po dojčení grckajú. Bez ohľadu na to, či mliečko, ktoré bábätko grcká, je natrávené alebo riedke, alebo či ide o grckanie oblúkom - samotné zvracanie, ak nie je sprevádzané ničím iným a bábätko je zdravé a zároveň prospieva, nie je niečím, čo treba riešiť, aj napriek tomu, že to pravdepodobne rodičov znepokojuje. Ak sa aj stane, že materské mliečko tečie aj z nošteka (často napr. pri dojčení poležiačky), nie je to problém. Je to spôsobené tým, že ústočká a nos bábätka sú prepojené, ale materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáha imunitu bábätka vystielaním slizníc počas grckania.

Netreba teda robiť špeciálne opatrenia, netreba robiť odstupy medzi dojčeniami ani dojčenie obmedzovať - takéto opatrenia by mohli naopak viesť k potenciálnym problémom s dojčením. Mnohé deti sa po grckaní chcú dojčiť a je to tak úplne v poriadku. Dojčenie ich totiž upokojí, ak im je niečo nepríjemné, dojčenie im pomôže, aby sa začali cítiť lepšie. Samotné satie na prsníku bábätkám pomáha prekonávať bolesť, nespokojnosť a podobne. Počas dojčenia bábätká grckajú len veľmi málokedy, a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zaspavanie na prsniku