Ako udržať mlieko

Andrea    12.12.2017, 08:22

Dobrý deň, mám dvojmesačnú dcérku a kvôli zdravotným problémom dcéry mliečko odsávam a kŕmime ju z fľaše. Všimla som si, že začína byť mlieka menej. Prosím vás ako zvýšiť tvorbu mliečka a ako si ho udržať čo najdlhšie. Nerada by som jej dávala umelé. Ďakujem

Milá Andrea,

odporúčame vám urobiť tieto kroky:

1) Skontrolujte odsávačku, či problém nie je v nej - po pár týždňoch odsávania sa mohlo s odsávačkou stať niečo, čo spôsobuje, že neodsáva dostatočne dobre.

2) Ďalej môžete skúsiť po odsávaní odsávačkou doodstriekať mlieko ručne, niektoré ženy takto získajú ešte pomerne veľké množstvo mlieka.

3) Skontrolujte, či ste nezačali užívať nejaké lieky, ktoré spôsobujú zníženie tvorby mlieka - hormonálna antikoncepcia (aj vnútromaternicové teliesko s obsahom hormónov), antihistaminiká, niektoré lieky proti kašľu, ktoré obsahujú pseudoefedrín, niektoré ďalšie lieky.

Z vašej otázky to nie je zrejmé, ale píšete o zdravotných problémoch dcérky, ktorá je ale kŕmená fľašou, často sa stáva, že matky sa dozvedia, že pri určitých diagnózach nemá ani zmysel pokúšať sa o dojčenie a tieto deti nakoniec dojčené nie sú nie preto, že nemôžu byť dojčené, ale preto, že sa im nedá ani šanca. Typickým príkladom je napríklad rázštep podnebia. Odporúčame vám vašu situáciu prekonzultovať s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože nie je možné vylúčiť, že možno existuje spôsob, ako toto bábätko dojčiť a tým pádom by ste nemuseli bojovať so znižovaním sa tvorby mlieka, ktoré často matky, ktoré odsávajú, zažívajú. Keď sa spojíte s poradkyňou, prejdite s ňou aj to, aké možnosti máte pre zvyšovanie tvorby mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako udržať mlieko