Kojenie

Monika    18.12.2017, 10:03

Dokazem sama odnaucit mojho maleho skoro.3tyzdnoveho syna sat bez klobucikov? Skusame to ale tak nam place ze sa nam az zahikava. Da sa to? Dakujem za kazdu radu naozaj!

Milá Monika,

v tejto situácii je možné urobiť veľa preto, aby sa začalo bábätko dojčiť výlučne z prsníka a aby dokázalo získavať dostatok mlieka. Vaše bábätko je maličké, je veľká šanca, že s uplatnením správnych postupov sa to podarí. Je možné, že túto situáciu vyriešiť aj sama, ale z našich skúseností odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Poradkyňa vám pomôže prestať používať klobúčiky a pomôže vám s tým, aby sa bábätko začalo prisávať k prsníku bez klobúčikov, a to napriek tomu, že máte „veľké prsníky“ alebo „ploché“ alebo „vpáčené“ bradavky. Je dôležité urobiť všetky možné kroky pre to, aby ste nemuseli klobúčiky používať. Klobúčiky nie sú pre dojčenie užitočná pomôcka, práve naopak. Z dlhodobého hľadiska spôsobujú problémy. Klobúčiky patria do kategórie umelých náhrad prsníka. Nie sú vhodné ani pri poranených bradavkách, ani pri "plochých" či "vpáčených" bradavkách v situácii, kedy sa bábätko neprisáva. Obe situácie – aj bolestivé bradavky, aj bábätko, ktoré sa bez klobúčikov odmieta prisať - majú iné riešenia, ktoré z dlhodobého hľadiska pomáhajú udržať dojčenie. Po začatí používania klobúčikov, nie je jednoduché sa ich zbaviť, dieťa, ktorého mamička používa klobúčiky, môže prsník odmietať, pretože klobúčiky znižujú tvorbu mlieka, tak ako sa to stalo aj u vás. V skutočnosti sa dieťa na klobúčiku totiž na prsník neprisáva. To má za následok aj to, že používanie klobúčika z dlhodobého hľadiska znižuje tvorbu mlieka. Dlhodobo dojčiť s klobúčikom nie je zaručené a väčšinou sa to podarí iba mamičkám, ktoré majú veľmi vysokú tvorbu mlieka, ktorá sa takto vysoká udrží - a toto nie je bežné. Za oveľa častejší je možné považovať scenár, v ktorom sa tvorba mlieka počas používania klobúčikov postupne znižuje do takej miery, že začne byť dokrmovanie potrebné, a to do takej miery, že je možné, že mamička prejde na kŕmenie z fľaše. 

Poradkyňa by vám mohla pomôcť s prisávaním bábätka bez klobúčikov, so zásadným zvýšením tvorby mlieka a prilákaním bábätka k prsníku. V takom prípade bude spoločne s poradkyňou dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Dokrmujte bábätko laktačnou pomôckou priamo na prsníku, aby ste udržali dobrý tok mlieka a bábätko bolo motivované na prsníku ostať a nehnevalo sa pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3)Je možné, že teraz sa bábätko bez klobúčikov odmietne prisať, poradkyňa pri dojčení vám v takom prípade vie poradiť postupy, ktoré ju môžu na prsník postupne prilákať a ukáže vám ako medzičasom kŕmiť bábätko tak, aby sa dojčenie ohrozovalo čo najmenej. 

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/ 
Základom týchto postupov je intenzívny fyzický kontakt, ideálne koža na kožu a trpezlivé ponúkanie prsníka, pričom medzičasom sa pracuje na zvyšovaní tvorby mlieka a dieťatko sa kŕmi mimo prsníka 

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/ 
do času, kým sa na prsník nezačne prisávať.

v tejto situácii je kľúčové, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok