Dojcim spravne alebo mam slabe mliecko?

Andrea T.    06.07.2011, 20:20

Dobry den, mam mesacneho syna,ktory je len dojceni zatial. Cez den sa pyta skoro kazdu polhodinku na prsnik, niekedy ani z neho zasaje len ho drzi v ustach a spi. A ked mu ho vyberiem asi o pat minut sa zobudi a hrozne place kym mu ho zase nedam a opat nezaspi tak cakam aj pol hodony kym tvrdsie zaspi a dam ho do postielky. Niekdy spi aj dve tri hodinky cez den a pocas spanku sa hrozne puci a kruti a vydava take divne zvuky. To robieva aj v noci az sa na to vlastne sam zobudza co sa tolko puci. a potom len place. Predpokladam ze je to kolika. Ci nie? Ked ho dojcim tak niekdy sa napapa bez problemov a spi, ale posledne dni si akoby nevedel chytit prsnik a ked ho aj ma v ustach tak ho natahuje, hadze hlavou zo strany na stranu a potom sa nakoniec rozplace alebo z neho saje a pri tom aj murci akoby mu nic z neho neslo...pritom ked si stlacim prsnik tak z neho ide. A skoro stale sa po najedeni pogrcka ale dost vela podla mna asi vsetko co nasal vygrcka von a potom by len opat sal z prsnika a place ze je hladny a nevie sa natahat znova. Preco tolko grcka ked sa naje? Mam mu davat nutrilon na zahustenie mliecka aby negrckal? Preco sa tolko pyta na prsnik, nieje moje mliecko pre neho slabe? A co vlastne, ma to pucenie z koliky alebo je to nejaka reakcia na moju stravu? Vacsinou jem stale to iste dookola. Ako zistim ci mam dost silne mliecko. Boli sme uz aj na prvej poradni a zatial pribral skoro 900 gramov za tie dva tyzdne co sme odisli z nemocnice, takze nasa lekarka mi povedala ze ho dokrmovat netreba ale odvtedy mi v kuse grcka a stale place tak neviem ci mam slabe mliecko alebo kde je problem. A stolicu uz nemava taku zltu prazenicovitu ale uz je aj zelenkava a riedsia...

Milá Andrea,

pokračujte aj ďalej v dojčení, a ak to považujete za potrebné, skontaktujte sa s poradkyňou pri dojčení, aby ste spolu prešli jednotlivé otázky, ktoré máte, pretože niektoré záležitosti, ktoré spomínate nie je možné zodpovedne posúdiť prostredníctvom internetu bez osobného stretnutia. Laktačnú poradkyňu si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Odpovede, ktoré vám teda poskytneme majú len všeobecný charakter:

Je v poriadku, ak sa bábätko chce dojčiť tak často (cez deň aj v noci), ako to popisujete. Časté dojčenie je normálne.Bábätko sa totiž môže chcieť dojčiť aj z dôvodov, ktoré nie sú priamo spojené s príjmom mlieka, ale s mnohými inými faktormi a funkciami, ktoré dojčenie spĺňa. Dojčenie je omnoho viac, než len materské mlieko, sprostredkúva fyzický kontakt s matkou, posilňuje vzájomnú naviazanosť a okrem toho pitie, ale aj satie naprázdno na prsníku, pomáha dieťaťu regulovať rôzne telesné funkcie (teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie stresu a bolesti atď.), vymieňať imunologické informácie medzi dieťaťom a matkou, mimoriadne dôležité je pre správny vývoj ústnej dutiny a nezanedbateľný je vplyv satia na prsníku pre rozvoj mozgu. Je preto prirodzené, že bábätko sa "pýta na prsník" nielen pre potrebu nasýtenia, ale v podstate vždy, keď mu je nepríjemne, bez ohľadu na to, čo tento stav vyvolalo, dojčenie mu dokáže takmer vždy pomôcť. Bábätká sa často chcú dojčiť aj preto, že prsník v ústach ich uspáva a často tak spávajú. Ak mu prsník z pusy vyberiete pred tým, než tvrdo spí, tak ho zobudíte. Skúste ho vždy nechať zaspať s prsníkom dostatočne tvrdo, prípadne si s ním ľahnite aj vy a spite vedľa neho (alebo ho nechajte zaspať pri dojčení v šatke/nejakom nosiči). Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky, preto mnohým mamičkám pomáha, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu. Bábätká môžu počas spánku vydávať rôzne zvuky, niekedy niektoré z týchto zvukov a pohybov môžu predstavovať signál na cikanie alebo kakanie alebo sú znamením, že bábätko prechádza do ľahšej fázy spánku a už sa zobúdza. Postupne, ako budete svoje bábätko spoznávať tak, sa naučíte rozoznávať, ktorý z týchto zvukov/pohybov je signál na cikanie a kakanie a ktorý je znakom na dojčenie. S vysokou pravdepodobnosťou je to teda normálny stav, nie kolika či reakcia na vašu stravu. Skúste synčeka dojčiť v noci skôr, než začne veľmi plakať. Pokým sa babätká dojčia, poskytuje im dojčenie v noci, jednoduchý spôsob, ako môžu naspäť zaspať, špeciálne, ak ich začnete dojčiť pred tým, než sú úplne zobudené. 

Materské mlieko je svojím zložením unikátne a dokonalé. Ak ho bábätká prijímajú dostatok, tak je pre bábätká v plnej miere postačujúce. Materské mlieko je presne na mieru prispôsobené potrebám vášho synčeka. Ako dojčiaca matka sa nemusíte obmedzovať v strave. Môžete jesť všetky potraviny (hoci samozrejme čím zdravšie sa stravujete, tým lepšie), potraviny paušálne nespôsobujú kolikovité bolesti či alergiu. Mlieko teda nie je "slabé" alebo "silné", materské mlieko je presne také, ako váš synček potrebuje. Nie je nič lepšie. Netreba ho zahusťovať.

Príznaky, ktoré popisujete, to znamená:
- časté pitie
- grckanie
- plakanie a nespokojnosť
- naťahovanie bradavky a hádzanie hlavou zo strany na stranu
- stolica, ktorú popisujete (ktorá je mimochodom pri dobre priberajúcom, spokojnom bábätku normálna, aj keď je zelená a riedka)

toto všetko môže mať viacero vysvetlení a je to dôvod na stretnutie s poradkyňou pri dojčení, aby mala možnosť pozorovať vaše dojčenie a podľa toho vám adekvátne pomôcť. Jedným z vysvetlení, ktoré by potvrdzoval aj synčekov vynikajúci váhový prírastok, je to, že máte veľké množstvo mlieka, čo je výborné, hoci niekedy to môže spôsobovať všetko to, čo ste popísali. Pomôcť vám môže, ak budete vedieť, ako poznať, kedy synček pije. Na to si pozrite tieto videá:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Ak budete vedieť, kedy synček pije (čo vás naučí aj laktačná poradkyňa), tak potom dojčite na jednom prsníku tak dlho, až kým synček na ňom pije. Prsník vymeňte až vtedy, keď už na ňom nepije ani so stláčaním. Toto vám pomôže preto, že pri veľkom množstve mlieka nie je dobré prekladať bábätko z jedného prsníka na druhý, ak na tom jednom ešte stále pije.

 



 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcim spravne alebo mam slabe mliecko?