Ukončenie dojčenia z dôvodu liečenia

Vladimira    21.01.2018, 23:45

Dobrý deň,môžte mi poradiť? Mám 6mesačnú dcérku,plne dojčená,príkrmy su v pláne po ukončení 6mesiaca.Problém je,že v mesiaci apríl sa chystám na 28 dní na liečenie do Smrdákov,nakoľko mám psoriázu,riadne zhoršenú.Dcérku dojčiť nemôžem kvôli procedúram,ostáva doma.Ako a kedy ukončiť dojčenie?Aké mliečko je jej potrebné podávať alebo mám odsávať a mraziť? Je možné sa vrátiť k dojčeniu po mesiaci a je to vôbec bezpečné? Ďakujem krásne

Milá Vladimíra,

prvá otázka je, či by ste zvážili aj iné riešenie tejto situácie. Je pochopiteľné, že liečbu potrebujete, ale je otázne, či sa nedá urobiť niečo pre to, aby ste zároveň mali dcérku pri sebe a dojčili. Sme si vedomí, že pravidlá v kúpeľoch sú nastavené ako málo flexibilné, ale vaša situácia by si naozaj vyžadovala iné riešenie ako mesačné odlúčenie od dcérky. A to nielen z hľadiska dojčenia, ale aj kontaktu s dcérkou, ktorý je v tomto veku dcérky mimoriadne dôležitý - z vývinového hľadiska nastáva vo veku, keď máte byť v kúpeľoch obdobie separačnej úzkosti, a v tomto období ešte viac ako inokedy dieťa potrebuje uistenie o prítomnosti matky. Nehovoriac o tom, že upsávanie a nočný spánok sú na dojčenie úzko prepojené a toto môže byť taktiež vo vašej neprítomnosti náročné. Skúste hľadať možnosti (aj keď možno doposiaľ nikým nepreskúmané), aby ste mohli popri pobyte v Smrdákoch byť so svojou dcérkou. Žiadna z procedúr v Smrdákoch si nevyžaduje to, aby ste nedojčili. Je to otázka logistiky, akokoľvek to môže byť komplikované.
V prípade, že to nie je možné, zvážte iné druhy liečby, ktoré máte k dispozícii (dojčenie nie je prekážkou pre liečbu psoriázy) a odloženie kúpeľnej liečby, hoci chápeme, že nie je jednoduché sa do Smrdákov dostať.
Ak by ste sa napriek všetkému rozhodli pre odchod do kúpeľov na mesiac: 
a) dojčite dcérku naplno až do odchodu,
b) podľa vzdialenosti Smrdákov od bydliska si dajte dcérku k sebe voziť ako najčastejšie sa to dá a dojčite ju,
c) odsávajte si mlieko počas celého pobytu v Smrdákov, skladujte ho a posielajte ho dcérke domov,
d) pokračujte v dojčení po návrate z kúpeľov, k dojčeniu je možné sa vrátiť aj po mesiaci, hoci najväčšia otázka bude, či sa dcérka bude ochotná po takej dobe prisať na prsník,
e) v priebehu vášho pobytu v kúpeľoch vaša dcérka nepotrebuje fľašku a ani umelé mlieko, ani keby ste jej vaše odsaté mlieko neposielali. Bude jej stačiť dávať jedlo (buď rukou alebo lyžičkou) a vodu z pohárika. V tomto veku už dieťatko totiž môže jesť akékoľvek príkrmy (skutočné jedlo). Môže sa mu tiež dávať piť z obyčajného otvoreného pohárika (nie s pohárika so sosáčikom - to je len iný typ fľaše), prípadne, ak by nechcelo piť z pohárika, tak, kým sa to bude učiť, je možné, aby mu opatrovateľ dával príkrmy, ktoré budú dostatočne tekuté, čím sa pokryje aj potreba tekutín. V čase, keď doma nebudete, je dôležité, aby si jeho opatrovateľ našiel spôsoby, ako ho upokojiť, nosiť, zabaviť, uspať a podobne. Toto môže byť najnáročnejšia časť celej situácie, náročnejšia než poskytnutie jedla. Opatrovateľ bude musieť mať veľa energie a vynaliezavosti, aby toto zvládol.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukončenie dojčenia z dôvodu liečenia