Pokles laktace pri nemoci

Lucie    28.02.2018, 18:39

Dobry den,male dcerce jsou 3 mesice a dosud byla plne kojena (bez dudliku,flasky apod). Minuly tyden jsem mela mlicka na rozdavani, nekolikrat denne jsem menila vlozky (mozna mene pila). Cela rodina jsme lehli s virozou a dostala jsem teplotu. Mala ma take pbcasny kasel a rymu, zrejme nemela chut pit a I tak byla spokojena. Ale me rapidne poklesla laktace, pri zmacknuti nic netece, pri odsati odsaji jen 50. Je mozne,ze mi poklesla laktace z duvodu nemoci (jeste v noci 37,8)? Muze se nam kojeni vratit do puvodniho stavu?Dokrmovana zatim neni. Kdyz se prisaje,prsa brni a mlicko se na chvili spusti. Potom zase delsi dobu ani kapka. Mala I mene cura samozrejme. Budu rada za vase rady.

Milá Lucie,

ak ste mali vysoké teploty, tak je zníženie tvorby mlieka niekedy možné. Zároveň však možno nepotrebujete nič iné len pokračovať v dojčení a o chvíľu sa budete cítiť lepšie a všetko sa vráti do normálu. Trávte teraz s bábätkom čo najviac času v kontakte, ideálne koža na kožu, nechajte ho dojčiť sa tak často, ako to len bude možné. Pri dojčení môžete používať  techniku stláčania prsníka pre zvýšenie toku mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Okrem toho môžete zavolať poradkyňu pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože ak by sa skutočne znížila tvorba mlieka v dôsledku horúčky, potom môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Toto je teraz kľúčové, pretože samotný fakt, koľko mlieka dokážete odsať alebo ako sa vám nalievajú prsníky, nemajú výpovednú hodnotu o tom, koľko skutočne bábätko pije mlieka pri dojčení. A ak sa skutočne znížil príjem mlieka, je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

 Nepíšete nič o správaní bábätka, či ono nejako reaguje na zníženie tvorby mlieka nespokojnosťou alebo odťahovaním sa od prsníka. Ak by sa správalo podobne ako bábätká, ktorých správanie opísali matky v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

budete spoločne s poradkyňou postupovať podľa jednotlivých odporúčaní v článku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pokles laktace pri nemoci