Pokazene prisatie po dudliku?

Petra    06.04.2018, 22:34

Dobry den, mam 12 dnovu dcerku, ktora je vylucne dojcena a posledne 3 dni pozorujem zmeny pri prisati na prsnik. Otvara male ustocka a ked sa mi podari ju prisat tak pri sati cmuka. Doteraz sme tento problem nemali. Od porodnice sme davali obcasne dudel, ked sme potrebovali ju trosku ukludnit, tak neviem ci to moze byt sposobene tym. Ked pije tak vidim, ze robi pauzy ale nevydrzi sa dojcit dlhsie ako 6-7 min a potom uz iba dudle alebo na prsniku zaspi. Ked jej ponuknem dalsi prsnik tak z neho nechce. Je kludna a zaspi v pohode. Bradavky ma pri sati nebolia. Mlieka myslim tiez, ze mam dost lebo ked stlacim prsnik tak z neho priam strieka. To co nevypije odsavam, aby sa stale tvorilo.Tak netusim. Viete mi prosim poradit ci je to cmukanie a kratke dojcenie velky problem a ci to vieme napravit ak odstavime dudel? Dakujem

Milá Petra,

vašu otázku nie je možné posúdiť prostredníctvom internetu. Z hľadiska štatistiky vieme, že cumlík má na dojčenie pri drvivej väčšine bábätiek nepriaznivý vplyv a znižuje dĺžku dojčenia, preto vaše rozhodnutie prestať používať cumlík, je správne. Používanie cumlíka totiž spôsobuje:

• Tzv. zmätenie cumlíkom- pri satí z prsníka dieťa pohybuje jazykom spredu dozadu. Pri cumľaní cumlíka robí presne opačný pohyb. Pri prisávaní na prsník nesmie tlačiť jazykom von, ale ak používa cumlík, je zvyknuté robiť tento pohyb. Preto sa prestane na prsník prisávať správne, následkom čoho prestane byť účinne dojčené a nepriberá.
• Bábätko sa neprisáva, prípadne sa prisáva ťažko.
• Bábätko „hryzie“ bradavku.
• Bábätko má „silný stisk“.
• Bábätko otvára malé ústa („on má len takú malinkú pusinku“).
• Bábätko nemá vyhrnuté obe pery.
• Bábätko sa prisáva a po chvíli bradavku púšťa, prisáva sa a púšťa bradavku, odvracia hlavičku a plače. Bábätko „cmuká“ počas dojčenia. Pri cmúľaní cumlíka sa zapájajú iné svalové skupiny, ako pri dojčení. To spôsobuje, že dieťa podobné pohyby potom robí aj pri dojčení (čo je často počuť ako cmukanie dieťaťa pri dojčení) a nie je schopné efektívne získavať mlieko z prsníka.

Následky používania cumlíka sa nemusia prejaviť zakrátko a preto je možné, že aj vo vašom prípade ešte teraz bábätko na prsníku stále získava dostatok mlieka a nereaguje na zmenu toku mlieka nespokojnosťou. Nesprávne prisatie spolu s používaním cumlíka (aj občasným) však pri veľkej väčšine bábätiek štatisticky už čoskoro dojčenie môže skomplikovať, pretože je vhodné, že chcete situáciu riešiť už teraz.

Odporúčame vám preto skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť a ak by to bolo potrebné, ukáže vám ako zlepšiť dojčenie. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Spoločne s poradkyňou navyše môžete prejsť situácie, v ktorých teraz cumlík potrebujete používať a poradkyňa vám môže odporučiť, ukázať vám a naučiť vás iné možnosti, ako riešiť tie situácie, ktoré si teraz bez cumlíka neviete predstaviť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pokazene prisatie po dudliku?