Dojčenie a skleróza multiplex

Jana    10.04.2018, 08:28

Chcem sa spýtať, synček na 4 a pol mesiaca a je len kojeni.Ja sa liečim na SM a podľa neurol.doktorky mi dovolila kojit do 6 mesiacov a potom ísť na liečbu.Ja by som rada kojila aj ďalej.Predtym som užívala Copaxone 40 tak ak mi to nechajú môžem pri tom kojit? Bola by som rada.Vcera som bola na MR a 24 hodín nemôžem kojit ,no mám narazené mlieko tak som myslela že to bude ok.Maly mi to ale nechce a vôbec ani z fľašky.Kedze som sa tu dočítala že kojit môžem tak jediná záchrana bola zas mu ponúknuť prsník a vtedy papal.Tak snáď som urobila dobre.A preto by som chcela kojit čo najdlhšie a aj preto že dojčenie je prospešné pre matky s SM.dakujem

Milá Jana,

je veľmi dôležité, aby ste pri diagnóze SM dojčili. Magnetická rezonancia nepredstavuje pre dojčenie absolútne žiaden problém a neurobili ste chybu, že po tomto vyšetrení pokračujete v dojčení. MR nemá ako ovplyvniť ani zloženie, ani tvorbu materského mlieka. Môžete pokračovať v dojčení aj popri užívaní potrebnej liečby a nemusíte čakať do 6 mesiacov po pôrode, kým sa liečba znova nasadí. S Copaxonom môžete totiž dojčiť bez obmedzení. Ide o liečivo, ktoré sa skladá zo štyroch aminokyselín, a teda vďaka tomuto zloženiu nepredstavuje pre dojčenie žiadny problém. Ide o úplne inú situáciu, ako keď si Copaxone picháte vy. Aminokyseliny sa v žalúdku rozkladajú. Z tohto lieku nebude vaše dieťa dostávať vôbec nič. Môžete dojčiť bez obmedzení.

O dojčení sa budete dozvedať rôzne mýty a nesprávne informácie a to, že by ste nemali dojčiť po 2 – 3 mesiacoch po pôrode kvôli skleróze multiplex je jedna z tých nesprávnych informácií. Skleróza multiplex je ochorenie, pri ktorom asi 20 - 30 % žien už v priebehu prvých troch až štyroch mesiacov po pôrode zažije recidívu. Nová štúdia ukázala, že ženy trpiace sklerózou multiplex dokázali znížiť riziko recidívy sklerózy multiplex po pôrode práve tým, že dojčili. Záverom štúdia zdôrazňuje, že aj z hľadiska prevencie recidív sklerózy multiplex je dôležité podporovať matky vo výlučnom dojčení a v krokoch, ktoré pomôžu dojčeniu. Prečítajte si viac tu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-skleroza-multiplex/

Po tejto štúdii vyšla ešte ďalšia, ktorá potvrdila tieto výsledky a zdôraznila, že je kľúčové, aby zdravotníci podporovali ženy s touto diagnózou vo výlučnom dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-skleroza-multiplex2/

Inými slovami, konkrétne pri tejto diagnóze je o to dôležitejšie, aby ste pokračovali v dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a skleróza multiplex