Spánok 17mesačnej dcérky iba s prsníkom

Katarína    17.05.2018, 20:11

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať. 17mesačná dcérka začala spávať pred mesiacom iba raz denne. No nevydrží mi ťahať dlhšie sama ako 1.5hod. Potom zaspí nanovo ale iba ak jej dám prsník. Aj zaspáva iba na prsníku. Iba ma zaujíma či nerobím chybu a mala by už dávno vedieť sama spať. Ďakujem

Milá Katarína,

neurobili ste chybu, keď ste dcérke umožnili spávať na prsníku v kontakte s vami. Investícia do zdravého spánku vášho bábätka je dlhodobou investíciou. Pocit istoty a bezpečia pri spánku je mimoriadne dôležitý. 
Je mnoho mamičiek, ktoré uspávajú deti v kočíku (a dlhými prechádzkami), v snahe vyhnúť sa uspávaniu na prsníku - a dôvodom je pravdepodobne predstava, že uspávanie na prsníku nie je vhodné, že vytvára nedobrý návyk a že dieťa potrebuje mať iný spôsob zaspávania ako len na prsníku. Preto je dobré vedieť, že uspávanie na prsníku je normálne a nie je potrebné vynachádzať spôsoby, ako sa mu za každú cenu vyhnúť. Ak je uspávanie v kočíku pravidelné a zároveň dieťa v ňom dlho spí (a matka sa dlhú dobu prechádza, pri niektorých mamičkách ide niekedy o 3 hodiny doobeda a 3 hodiny poobede, napríklad), tak mamičky potom popisujú tieto veci:

a) sú nadmerne unavené z dlhých prechádzok a k večeru už nemajú dostatok energie na dieťatko, jeho uspávanie a jeho potreby

b) zníži sa tvorba mlieka, pretože sa dieťa nedojčí na zaspávanie alebo tesne po zobudení, a tým pádom sa vynechá viacero dojčení, prípadne dieťa navyše k tomu spí dlhý čas

c) dieťa si kompenzuje nedostatok kontaktu počas kočíkovania večer, počas večerného uspávania

d) v dôsledku nižšej tvorby mlieka je dieťa na prsníku dlho a často večer a ťažšie zaspáva a v noci sa častejšie budí

e) matky nestihnú urobiť prácu v domácnosti a potom sa ju snažia dohnať večer

Ak riešite situáciu ako zvládnuť bábätko, ktoré potrebuje počas spánku v čase, kedy vy spať nechcete, byť v neustálom kontakte s vami - skúste hľadať tvorivé spôsoby ako to urobiť, mamičky na toto majú rozličné riešenia - napr. si môžete bábätko uviazať do šatky a nechať ho zaspať pri dojčení v úväze, v ktorom máte voľné ruky a už počas zaspávania sa môžete venovať svojim záľubám alebo povinnostiam. Alebo, ak môžte, využite tento čas na leňošenie, pozrite si počas tohto spánku film, prečítajte si knihu, aby ste si oddýchli.

Takto by ste zároveň mohli mať čas v noci byť v blízkosti bábätka, pretože by ste napr. po večernom uspatí nemuseli ešte ísť z postele, aby ste niečo doma dorobili. A z hľadiska nočnej starostlivosti o bábätko je najjednoduchším riešením spať spoločne s bábätkom a nájsť si pre dojčenie v noci pohodlnú polohu, pri ktorej by ste počas dojčenia v noci mohli spať.

Navštívte aj podpornú skupinu dojčiacich matiek, aby ste dostali potrebnú podporu a povzbudenie od ostatných mamičiek v skupine:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Spánok 17mesačnej dcérky iba s prsníkom