Porucha prisavania

Alexandra    13.06.2018, 14:42

Dobrý deň,mám 10 mesačnú dcérku,ktorú som doteraz bez väčších problémov dojčila.Od včera obeda sa mi nechce prisat na prsník.akoby zabudla,ako sa to robí.Ani v noci sa nechcela prisat,ale z fľašky mi mlieko vypila.Doktorka mi povedala,že jej tak už nemám núkať prsník.Ja by som ju ešte chcela kojit.alebo ju tak mám odstaviť?vopred ďakujem za odpoved

Milá Alexandra,

aj 10-mesačné dieťatko môže reagovať na situácie, v ktorých postupne klesá tvorba mlieka tým, že sa odmietne dojčiť. Rovnako, ako keby sa odmietlo prisávať mesačné bábätko, tak aj pri 10-mesačnom bábätku to neznamená, že už mu netreba „núkať prsník“ a skúšať sa vrátiť k dojčeniu. Dojčenie má trvať dlhšie a 10-mesačné dieťa, ktoré sa takto správa, sa nechce odstaviť. Len reaguje na to, že z prsníka nezískava toľko mlieka, koľko by potrebovalo.

Preto vám v tejto situácii odporúčame stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne prešli možné príčiny zníženia tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

po šiestom mesiaci ide najčastejšie o tieto príčiny:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Spoločne s poradkyňou prejdete tiež postupy, ktoré môžu pomôcť prilákať dieťatko späť k dojčeniu:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

Základom týchto postupov je, ako si prečítate v detailnom článku, zvýšenie tvorby mlieka, zintenzívnenie kontaktu s dieťatkom a vytváranie príležitostí pre dojčenie. Ak sa bábätko neprisaje, odsávajte si mlieko, aby ste si udržali tvorbu mlieka. Odsaté mlieko môžete dieťatku podať pohárikom alebo ho zamiešajte do príkrmov. Vyhnite sa použitiu fľaše, ktorá môže byť príčinou vzniku tejto situácie a v súčasnosti celú situáciu len zhoršuje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Porucha prisavania