Vytekajuce mlieko

Veronika    14.06.2018, 14:14

Dobrý deň, mám 6 mesačnú dcérku, ktorú dojčím na požiadanie. Pri dojčení z jedného prsníka mi stále vyteká mlieko z druhého prsníka, čiže stále musím nosiť podprsenku s vložkami aj v noci a aj cez deň. Vyteká dosť veľké množstvo, čiže ak sa vložka posunie tak mám obrovský fľak na tričku a musím sa prezliekať. Deje sa to hlavne v noci a doobeda keď mám viac mlieka. Chcela by som dcérku dojčiť dlhodobo. Chcem sa spýtať, môže tento stav pretrvávať aj dlhodobo? Napríklad aj po roku? Čo mám kamarátky tak mali takýto stav len prvé mesiace po pôrode a nikto koho poznám nemá s tým skúsenosti. Ďakujem za odpoveď.

Milá Veronika,

nie je to typické, ale ani zriedkavé, aby ženy pozorovali vytekanie mlieka pomedzi dojčeniami aj pri staršom bábätku. Tento stav sa upraví, ale je možné, že vo vašom prípade sa to udeje neskôr. Nie je vylúčené, že budete pozorovať vytekanie mlieka aj v roku, ale pravdepodobne už len občas a pri dlhšej pauze medzi dojčeniami. Je to nepríjemné, ale upraví sa to. Zo všetkého najviac si to vyžaduje praktické riešenia, ktoré vám uľahčia život, napríklad nosiť tričká z pestrofarebných vzorov, ktoré skryjú prípadnú mokrú škvrnu. Existujú aj zberače mlieka, ktoré sa dajú vložiť do podprsenky, ak by vás čakala udalosť, pri ktorej by vytekanie mlieka bolo spoločensky ťažko únosné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vytekajuce mlieko