Bezmléčná dieta

Renata    20.06.2018, 14:33

Dobrý den, od 3.týdne držím na doporučení lékaře při kojení bezmléčnou dietu, syn měl vyrážku, hlen ve stolici a občas i vlásek krve. Nyní se snažím zařazovat opět mléč.stravu, synovi je 5 měs. Nyní jsem se doslechla, že u plně kojeného dítěte by hlen ani vlásky krve ve stolici neměly vadit? Nevím, jak mám přesně poznat, zda už dané potraviny můžu či ne. Syn má hlen ve stolici jen občas, někdy je nazelenalá, ale také ne vždy, už jsem našla i vlásek krve, ale je to opravdu hodně mikroskopické. Vyrážku zatím nemá, občas se objeví pupínek, ale většinou rychle zmizí... Také by mě zajímalo, pokud držím tuto dietu, kolik musím přijmout Calcia v tabletách? Moc děkuji za odpověď.

Milá Renáto,

vo vašej situácii by stálo za to stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a vyhodnotiť pitie bábätka pri dojčení a jeho príjem materského mlieka. Pretože hlien v stolici výlučne dojčeného dieťaťa, ktoré dobre priberá a nemá iný problém, môže byť normálny a v takom prípade to nie je niečo, čo treba riešiť a hlieny si netreba všímať. Hlieny samy o sebe nič neznamenajú. Čo sa týka krvi v stolici: v prvom rade závisí od množstva, ktoré sa v stolici objavuje. Ak ide o malé množstvá, tak tieto netreba riešiť a jediné, čo treba urobiť je zvýšiť príjem materského mlieka. Inými slovami, ak bábätko má hlien a občas vlások krvi v stolici, potom je dôležité v prvom rade skontrolovať dojčenie a príjem mlieka, pretože najčastejšou príčinou tejto situácie je nedostatočný príjem mlieka a jeho zvýšenie odstráni zo stolice hlieny a krv.

Odporúčame vám teda skontrolovať túto situáciu osobne s poradkyňou a postupovať podľa týchto dvoch možností:

1. Ak sa ukáže, že bábätko je výlučne dojčené, získava dostatok mlieka a dobre priberá, potom môže byť hlien v stolici normálny. Ak sa v stolici objavuje aj prímes krvi a bábätko skutočne dobre pije na prsníku, potom býva častou príčinou alergia na bielkovinu kravského mlieka a liečbou je, aby matka vysadila zo svojej stravy všetky mliečne produkty.

Ak ste teda začali v mesiaci života bábätka držať bezmliečnu diétu a príčinou hlienu a krvi v stolici bola alergia na bielkovinu kravského mlieka, mali by aj hlien aj krv zo stolice vymiznúť. Ale podľa vašich slov sa toto nestalo. Pozorujete v stolici dieťatka aj hlien, aj krv, hoci len občas a v malých množstvách, bez ohľadu na diétu. Preto, ak vaša diéta nemala žiadny vplyv na stolicu bábätka, pravdepodobne nemá zmysel v nej pokračovať. Môžete skúsiť do svojej stravy zaradiť mlieko a sledujte, či sa stolica bábätka nezhorší. Ak by ste chceli pokračovať v bezmliečnej diéte, z hľadiska dojčenia to nie je problém, je mnoho žien, ktoré nesmú alebo nechcú konzumovať žiadne mlieko a vedia získať potrebné živiny z iných potravín. Príjem vápnika alebo iných živín je možné zabezpečiť aj z iných potravín, nie je potrebné k tomu užívať výživové doplnky. Ak chcete užívať vápnik v tabletách, z hľadiska dojčenia to nie je problém. O konkrétnom dávkovaní sa poraďte so svojim lekárom.

Omnoho pravdepodobnejšia je teda druhá možnosť:

2. Ak sa ukáže, že bábätko nezískava dostatok mlieka, potom je kľúčové zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka a veľmi často zmizne aj hlien a krv zo stolice. Táto možnosť je reálne aj v prípade, že sa zdá, že bábätko dostatočne priberá alebo že sa na prsníku nehnevá. Spoločne s poradkyňou prejdete konkrétne postupy, ako zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bezmléčná dieta