Dojčenie a spanok

Bibiana    06.08.2018, 07:55

Dobrý deň chcela by som sa Vás pekne spýtať a poprípade aj nejakú radu. Mám dcerku 7mesiacov je kojená a plus už dávame aj prikrm. Spinkava so mnou a s manželom v našej posteli nakoľko v noci sa ešte kojime spinkame tak od narodenia. od narodenia je to tak že dcérka keď ide spinkať dám jej cicik pekne sa napapa keď bola menšia sme sa uspavali na rukach ale teraz je to už tak že pekne sa napapa odpojí sa otočí sa mi chrbatikom ja ku trosku backam po ritke a zaspinka. Len keď zaspí tak niekedy si mi pól 30-45minut akokeby preberie (začne sa mrvit, prehadzovat a niekedy aj plackat akokeby zo sna)a dám jej cicik párkrát si potiahne a spinka. len v poslednej dobe je to tak že sa mi budi oveľa častejšie niekedy aj každú hodinu niekedy sa pekne napapa lebo citim že poriadne saje ale niekedy sa len prisaje párkrát si potiahne 2-3krat a spinka ja už niekedy v noci ani nevladzem keď musím takto často jej dávať. Ona nikdy nepatrila k tým detickam čo pekne prespalo aj 3hodiny od malička sa po cca dvoch hodinách zobudila na papanie. Myslela som si že tým keď bude väčšia že sa to upravi a viac prespinka. Nie vždy sú takéto noci ale väčšinou ano. je síce aj pravda že teraz začína mat take obdobie že iba ja aj keď ju niekto pestuje v rodine a zbadá mna alebo započuje moj hlas hneď začne plackat a pýtať sa ku mne. môže to byt aj tým?? alebo je to len nejaké obdobie a samé to prejde že bude spinkať viac? do vlastnej postieľky neviem či by som ju vedela dať už som zvyknuta že spinka pri mne a koľkokrát už aj príde tak pri mna a chytí má a to je to najkrajsie. tak prosím Vás ako by som mohla docieliť aby spinkala lepšie? Za každú radu vopred Dakujem

Milá Bibiana,

pre vaše dieťatko a jeho správny vývoj je veľmi dôležité, že môže spinkať spoločne s vami. Spánok malých bábätiek nie je rovnaký ako spánok dospelého človeka. A aj preto dlhý a neprerušovaný spánok neznamená „lepší“ spánok. Zdravý spánok je taký, ktorý pomáha bábätku v správnom vývoji mozgu a pre dieťa tohto veku to znamená spánok s častými precitnutiami. Toto je ten spánok, ktorý vaše dieťa teraz potrebuje. Existujú vysvetlenia, prečo sa deti po pol roku budievajú častejšie, než keď boli novorodenci. Ovplyvňujú ich totiž viac podnety počas dňa, rýchly rozvoj mozgu, spracovávanie nových zážitkov, získavanie nových schopností (otáčanie, sedenie, lozenie, chodenie), rast zúbkov. Môžete si však byť istí, že všetky deti sa raz budiť prestanú a budú spať celú noc bez toho, aby ste ich to museli naučiť. V tomto veku vaše dieťa potrebuje v noci istotu vašej prítomnosti, vašu pomoc pri tom, aby mohlo zaspať, a aby sa naučilo, že spinkanie a noc sú bezpečné a že má pri sebe niekoho, kto mu pomôže, aby dokázalo naspäť zaspať. Keď vidíte, že sa vaše bábätko začína prebúdzať a vy ho začnete hneď dojčiť, znamená to, že sa neprebudí úplne, dojčíte ho teda v polospánku a vďaka tomu je pravdepodobnejšie, že rýchlejšie zaspí. Toto znamená, že napriek mnohým zobudeniam sa aj vy, aj dieťa vyspíte lepšie. Ak navyše máte dieťatko blízko seba alebo pri sebe v posteli, je aj pre vás takto jednoduchšie dojčiť dieťa v polospánku, pretože pri dojčení rýchlejšie zaspíte a zobudenie nebude pre vás také náročné, pretože si takto vytvoríte podmienky, aby došlo k čo najmenšiemu prebudeniu. Vaše dieťa sa raz prestane budiť, aj bez toho, aby ste ho učili zaspať či prespať celú noc. Naučí sa to rovnako, ako sa samo naučí chodiť. Naozaj. Teraz je čas, aby ste mu poskytovali istotu, že zaspávať a v noci spať je príjemné a bezpečné. Keď sa táto jeho potreba nadobudnutia istoty naplní, sama od seba odznie. To bude dôvod, pre ktorý bude potom celú noc bez prebudenia s istotou spať. Toto obdobie je jedinečné a nikdy sa nevráti. A rodičia, ktorí sa nesnažia o dosiahnutie méty „neprerušovaného“ spánku, sa v konečnom dôsledku vyspia lepšie, ako tí, ktorí sa neustále trápia tým, či sa dieťaťu nočným dojčením nekazia zuby, či mu dostatočne odpočíva žalúdok a či už by nemalo spať bez dojčenia tak, ako dieťa susedov.

Prečítajte si aj tieto skúsenosti našich čitateliek sociálnych sietí.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a spanok