Laktozova intolerancia u matky

Jana    15.08.2018, 13:02

Dobry den, Mam 12 tyzdnovu dcerku, ktoru aktivne dojcim, prikrmujeme UM len vynimocne. Malicka pekne papa aj pribera. Asi pred 1,5 rokom mi vsak bola zistena intolerancia na laktozu a tiez alergia na bielkovinu kravskeho mlieka. Popravde dietu nedodrziavam privelmi, iba mlieko kupujem bezlaktozove ale tazkosti napriek tomu nepocitujem. Mam pocit, ze tazko mi byvalo iba ked som pijavala vacsie mnozstva obycajneho mlieka. Stale ma vsak mata otazka, ci tato zistena intolerancia/alergia a moje nedodrziavanie diety nejako negativne neovplyvnuje materske mlieko. Za odpoved vopred dakujem.

Milá Jana,

mnohé dojčiace ženy trpia nejakou formou alergie. V tejto situácii je nielen možné, ale veľmi dôležité pokračovať v dojčení, pretože dojčenie podporuje správny vývoj dieťaťa a šance na to, aby sa vyhlo alergii ono samo v budúcnosti. A to isté sa týka alergie na bielkovinu kravského mlieka. Ak trpíte touto alergiou vy, je veľmi dôležité, aby bábätko bolo dojčené a aby sa teraz nestretávalo s bielkovinou kravského mlieka. Aj preto je pre vás dôležité vedieť, že ak dokrmujete bábätko umelou výživou len výnimočne, je možné, že takéto dokrmovanie nie je vôbec potrebné a že existujú kroky, ako riešiť situácie, v ktorých siahate po dokrmovaní, iným spôsobom. Odporúčame vám stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože poradkyňa pri dojčení vás naučí rozlíšiť pitie bábätka a budete tak vedieť posúdiť, či sa bábätko pri dojčení dostatočne výdatne napilo. Mnohokrát rodičia siahajú po dokrmovaní umelou výživou v situáciách, kedy bábätko plače a nie sú si istí, či to nie je od hladu. Schopnosť rozlíšiť pitie na prsníku vám pomôže v týchto situáciách rozlišovať. Ak je bábätko dostatočne nasýtené, budete hľadať iné riešenia jeho nespokojnosti – možno potrebuje viac nosenia a hojdania, aby zaspalo, možno potrebuje udržať v spánku, ak sa precitlo, všetky tieto možnosti s vami prejde poradkyňa pri dojčení osobne. Ak uvidíte, že bábätko na prsníku dostatočne nepilo, budete vedieť, ako zvýšiť jeho príjem mlieka pri dojčení, pretože poradkyňa pri dojčení vás naučí ako pomôcť bábätku zvýšiť príjem mlieka zlepšením polohy, prisatia a stláčaním prsníka.

Vaša laktózová intolerancia s dojčením nijako nesúvisí. Toto nie je alergia, je to situácia, kedy vy osobne môžete mať problém stráviť laktózu, pretože sa vám nevytvára enzým laktáza, ktorý štiepi tento cukor. Bábätká nikdy v tomto veku laktózovú intoleranciu nemávajú. Vaše bábätko teda laktázu produkuje a má jej dosť na to, aby dokázalo tráviť laktózu v materskom mlieku. A v materskom mlieku sa laktóza nachádza vždy, aj ak vy nekonzumujte potraviny, ktoré by laktózu obsahovali. Vaše mlieko teda má to správne zloženie, hoci vy sama máte problém s trávením laktózy.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Laktozova intolerancia u matky