Ma vyznam zacat dojcit po 6 tyzdnoch?

Zuzana    06.09.2018, 10:42

Dobry den. Potrebovala by som Vasu pomoc a odbornu radu. Mam 5 tyzdnove dieta,bohuzial nekojim. Som po tazkom porode,zasahoch, psychicky sa doteraz s tym vyrovnavam. Psychicky som bola po prepusteny na tom nie najlepsie a nemala som silu bojovat s mliekom, stale odsavat, v noci totalna vycerpanost.Od zaciatku mam velmi malo mlieka,ktore postupne odchadza. V nemocnici som vobec nekojila, mlieko sa ani tam nespustalo,nakolko mi kvoli zasahom bolo dieta vela krat odobrate,naucilo sa na flasku a snaha o prisatie bola hroza a des. Neslo to ako ani doteraz. Snazila som sa pouzit klobuciky no ani s tym sme neuspeli. Tak som odsavala lenze po kazdom sa mi natrhli bradavky az do krvi, po 15min znova splasli, po kazdom som odsala coraz menej mlieka. Od zaciatku papame bebu,chvalabohu bez problemov,ziadna kolika,dieta je spokojne krasne rastie prespi 3-4 hodiny. Mam vsak vycitky a som zo seba sklamana ze jej nemozem dat to nenahraditelne. Ma vyznam s tym zacat a skusat produkovat mlieko? Alebo to uz mam nechat tak a vyrovnat sa stym kedze je moje dieta aj takto spokojne a zdrave? Dakujem za kazdu radu...

Milá Zuzana,

myslíme si, že vo vašej situácii má obrovský význam urobiť kroky, ktorými by ste sa pokúsili získavať mlieko pre svoje bábätko a pokúsili by ste sa vrátiť sa k dojčeniu. Dojčenie okrem všetkých ostatných dôvodov, pre ktoré sa oplatí investovať do každej kvapky materského mlieka a pre ktoré je každé jedno prisatie k prsníku dôležité, má potenciál aj pomôcť vám spracovať celú náročnú situáciu s ťažkým začiatkom materstva, aby ste mohli byť schopná pochopiť, že to, čo sa stalo, nie je vaša vina a že o svoje bábätko sa dokážete postarať, aj keď začiatok neprebehol podľa predstáv.

Veľmi vám odporúčame v snahe vrátiť sa k dojčeniu postupovať spoločne s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa pri dojčení vás podporí, povzbudí a mohli by ste sa spoločne porozprávať o tom, čo všetko by bolo vhodné urobiť pre návrat k dojčeniu. V zásade pôjde o tieto kroky:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2845

Vysvetlili by ste si tieto kroky, porozprávali by ste sa o tom, ktoré z nich by ste si vedeli predstaviť začať robiť a možno by sa hneď na prvom poradenstve mohli pokúsiť bábätko prisať k prsníku spolu s laktačnou pomôckou, vďaka čomu by bolo bábätko motivované ostať na prsníku. Vaše bábätko je práve vo veku, kedy sa mnohé bábätká sú ochotné znova skúsiť prisávať, hoci boli celú dobu pred tým na fľaši.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ma vyznam zacat dojcit po 6 tyzdnoch?