Zamlkle tehotenstvi a kojeni

Katka    22.09.2018, 09:49

Dobrý den.Kojim dvouletou dcerku i behem tehotenstvi.Ve 12 tt mi bylo byla oznamena ztrata cinnosti srdicka u embrya.Radeji bych vyckala na spontani potrat,nez podstupovat zakrok.Samozrejme tento postup konzultuji s lekarem.Otazka zni,zda je vhodne stale dcerku kojit?Nebude ovlivnena kvalita mleka?Muze mi kojeni pomoci vyvolat spontani potrat?Moc dekuji za odpoved.

Milá Katka,

dovoľte nám vyjadriť našu úprimnú sústrasť.

Vaše ďalšie rozhodnutia týkajúce sa tehotenstva nesúvisia s dojčením a nemusíte ich zvažovať z hľadiska dojčenia. Z hľadiska dojčenia môžete zvoliť aj vyčkávací prístup, aj kyretáž, toto rozhodnutie sa neodvíja od dojčenia. Ak sa rozhodnete pre vyčkávací prístup, v dojčení môžete pokračovať bez problémov. Rovnako by ste mohli pokračovať v dojčení, aj ak by ste sa rozhodli pre zákrok, v tejto súvislosti je pre vás dobré vedieť, že nemusíte odkladať dojčenie kvôli liekom, ktoré by ste dostali, vrátane anestézy.

Materské mlieko sa tvorí z krvi, čo znamená, že momentálna situácia jeho kvalitu a zloženie neovplyvňuje. Vzhľadom na to, že tehotenské hormóny znižujú tvorbu mlieka, jediná oblasť, ktorá sa bude postupne meniť, je, že sa môže postupne znova zvýšiť tvorba mlieka, ktorá bola v tehotenstve znížená. A to samozrejme pre vašu dcérku je dobré. Dojčenie nepomôže vyvolať spontánny potrat. Neurýchli tento proces. Pri vyčkávacom prístupe WHO udáva, že spontánny potrat nastane do 2 – 6 týždňov od úmrtia bábätka. Vaše telo je zvyknuté na istú stimuláciu oxytocínom v období dojčenia a preto rovnako ako pri bežnom tehotenstve dojčenie nespôsobí potrat, tak ani v prípade zamĺknutého potratu dojčenie tento proces neurýchli. Čo je dobre, pretože pri vyčkávacom prístupe je dôležité počkať na to, kým sa vaše telo pripraví na odlúčenie bábätka. Dojčenie a kontakt so staršou dcérkou vám môže pomôcť psychicky toto obdobie ľahšie prekonať. Myslíme na Vás!



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zamlkle tehotenstvi a kojeni