Odmietanie prsníka

Viktória    24.09.2018, 12:32

Dobrý deň, syn bude mať o týždeň pol roka a začal úplne odmietať prsník. Ak si ho aj vezme len ho dva-trikrát pocmúľa a začne sa zlostiť plakať odťahovať a nedá sa ho utíšiť. Kojila som ho vždy na rukách v klasickej polohe v sede. Teraz ho do tejto polohy ani neuložím pretože sa hneď odťahuje jedine s cumlíkom (viem že mu ho nemám davať no momentálne sa neutíši nijak inak len cumlíkom nezaberá nosenie hojdanie atď). Mlieka som mala vždy tak akurát nikdy nie veľa prekonali sme aj laktačnú krízu v cca 2 mesiacoch. Nadojčí sa jedine keď je ospalý. Predpokladám, že ho zlostí pomalý tok mlieka no ak nezačnem dojčiť normálne prídem o chvíľu o mlieko úplne :( celá situácia s kratším dojčením začala počas choroby kedy sa pre upchatý nos nedokázal dojčiť dlhšie pretože nevedel dýchať. Potom sa k chorobe pridružili afty a čas na prsníku sa skrátil na 4 minúty dlhšie ho nechcel. Striedať prsníky sa mi nedarí keďže som rada ak je aspoň na jednom tie 4 minúty aj to po polhodinovom boji. Hladný je určite pretože saje ruku hračky ak je na rukách tak nám saje bradu líce plece proste čokoľvek čo sa mu dostane k ústam. Afty už nemá. Za rady vopred ďakujem.

Milá Viktória,

situácia, ktorú popisujete, je typickým opisom správania bábätka pri reakcii na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať. Často sa tento proces náhle vyostrí, ak sa pridá k tejto situácii nejaký ďalší podnet, ktorý bábätko vníma ako nepríjemný pri dojčení a afty spolu s upchatým noštekom sú pomerne typický príklad.

Návrat k jednoduchému a bezstarostnému dojčeniu závisí v tejto situácii najmä od toho, v akom stave sa situácia zachytí a začne sa riešiť. Ak sa bábätko správa tak, ako to popisujete vy, bude cesta k jednoduchému dojčeniu trvať dlhšiu dobu. Stojí však za to prejsť ňou, hoci to znamená, že nasledujúce týždne budete podnikať kroky pre zlepšenie dojčenia, ale dojčenie sa nezlepší hneď, ako začnete tieto kroky podnikať. Na konci tejto cesty je totiž skutočne bábätko, ktoré sa rado prisaje, z dojčenia sa bude tešiť a budete mať potenciál sa dojčiť mnoho ďalších mesiacov. Vo vašej situácii existujú všeobecné odporúčania, ktoré sumarizujú tieto naše články:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

odporúčame vám však veľmi, aby ste sa skontaktovali s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a mohli ste hľadať riešenia šité na mieru vašej situácii a v ďalších týždňoch šité na mieru tomu, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie prsníka