Strata mlieka

Zuzana    22.10.2018, 16:35

Dobry den. Prosim vas o radu. Mam syna ma rok a pol. Sucastne som tehotna v 5 mesiaci, pred par dnami som postrehla stratu mlieka, no dnes som si vsimla ze tam znovu nieco je len mi to pride ako by sa mi zacalo tvorit kolostrum. Kedze malého uspavam kojenim chcela som sa spytat ci je v poriadku pokracovat lebo mam strach ci sa kolotrum tvori do zasoby ci ho bude mat nove babetko dost? Dakujem

Milá Zuzana,

presne tak, počas tehotenstva sa vám znova tvorí mlieko, ktoré sa svojim zložením veľmi podobá na mlieko, ktoré pijú bábätká prvé dni po pôrode. Toto mlieko má obrovský význam pre vaše nenarodené bábätko, pretože staršie dieťa, ktoré teraz toto mlieko pije, bude omnoho lepšie chránené pred ochoreniami a preto je omnoho menej pravdepodobné, že prinesie domov nejakú chorobu, ktorá by mohla ohroziť vaše tehotenstvo. Preto určite pokračujte v dojčení. Materské mlieko sa tvorí priebežne a to mlieko, ktoré sa tvorí teraz, nie je určené pre vaše bábätko v brušku. Mlieko v tehotenstve sa netvorí, aby sa zbieralo pre obdobie po pôrode. Nie je možné ho vypiť tým, že teraz budete dojčiť staršie dieťa. Prečítajte si túto odpoveď z našej poradne, ktorá podrobne hovorí o tom, čo je kľúčové pre to, aby novonarodené bábätko po pôrode malo možnosť získavať dostatok mlieka:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1331

a prečítajte si aj tieto dva podrobné články o dojčení v tehotenstve:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-pocas-tehotenstva/

a o tandemovom dojčení dvoch detí po pôrode:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tandemove/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strata mlieka