Upchate mliekovody alebo zápal prsnika

Jana    06.12.2018, 09:57

Dobrý deň mám dvojtýždňového syna a od včera ma veľmi zacal bolieť prsník.. bolí ma bližšie k pazuche a zboku. Začervenanie mám len veľmi mierne skoro žiadne a je trošku vyššie od bolaveho miesta. Po celodennej bolesti mi nastúpila horúčka skoro 39 stupňov dala som si Paralen a ustúpila. Celú noc som si dávala kapustove obklady a rovnako aj dnes cez deň.. prsník má boli menej. Mám pocit že na bolavom mieste mám stvrdnutie ale nieje to veľmi intenzívne keďže bolesť je dnes podstatne nižšia. Keď si z prsníka odsávanie mlieko ide mi podstatne menej ako z toho druhého a ide to aj tazko. Rovnako aj syn sa dost na prsniku zlosti a ked mu z neho davam papat musim mu potom dat aj druhy prsnik aby sa dotlacil. Problém je v Tom že dnes od rána mám na striedačku horúčku 38 niečo potom za hodinu mám 37 za hodinu nemám vôbec ... Potom som.mala.zas 37.5 teraz na večer mám opäť cez 38 . Rovnako sa mi strieda zimnica a pocit tepla.. inak mi je ale o dosť lepšie ako vcera. viete mi prosím poradiť či sa jedná o zápal alebo len upchatý mliekovod..? A či je bežné že sa horúčka strieda s nehoruckou aj bez použitia liekov na horúčku ? Ďakujem

Milá Jana,

situácia, ktorú popisujete, vyzerá ako zablokovaný mliekovod, hoci problémy s prsníkmi a bradavkami nie je možné diagnostikovať na diaľku. Odporúčame vám preto obrátiť sa na poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a to okrem iného aj preto, že v tejto situácii je kľúčové riešiť príčinu vzniku tejto situácie, ktorou najčastejšie býva nesprávne prisatie bábätka. Situáciu navyše treba riešiť spoločne s poradkyňou aj preto, že tak, ako popisujete, tvorba mlieka v tejto situácii klesá a bábätko môže byť nespokojné. Poradkyňa pri dojčení vám ukáže, ako zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka, týmito krokmi:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

K riešeniu momentálnej situácie:

Momentálne skúste s bábätkom tráviť veľa času v kontakte koža na kožu, aby ste mu vytvorili podmienky pre časté dojčenie.

Pokúste sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení čo najskôr, aby ste vedeli, ako ďalej postupovať. Ak by išlo o zablokovaný mliekovod, je možné liečebný proces môžete urýchliť týmito krokmi:

- skúste prsník v oblasti, kde máte hrču počas dojčenia masírovať/stláčať, aby ste pomohli jeho odblokovaniu, niekedy dokonca pomáha, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky, vibrujúcim mobilom (alebo inak odvibrovali)

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Pokúste sa teraz získať pomoc rodiny alebo priateľov, aby ste mohli odpočívať v posteli a dojčiť. Pomôcť vám môže teplo, teda, ak chcete obklad, tak teplý obklad, nie studený. Rovnako vám neodporúčame v tejto situácii znižovať horúčku. Horúčka pomáha celý tento proces rýchlejšie liečiť a to aj v prípade, že budete mať vyššiu horúčku. Lieky na zníženie horúčky si dajte len v prípade, že sa musíte sama starať o bábätko a kvôli horúčke nezvládate starostlivosť oňho. To, že vám stúpa a klesá teplota, môže byť normálne. Zablokovaný mliekovod sa väčšinou aj bez akejkoľvek liečby začne v priebehu pár hodín zlepšovať sám od seba. Do 48 hodín najneskôr by sa mala začať vaša situácia zlepšovať. Ak by sa tak nestalo, obráťte sa na svojho gynekológa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Upchate mliekovody alebo zápal prsnika