Operacia a mesacne babatko

Zuzana    12.12.2018, 18:50

Dobry den, mam 28 dnove babatko. Bohuzial musim ist surne na operaciu a hospitalizovana budem niekolko dni vo vacsej vzialenosti od bydliska. Maly je vylucne dojceny. Nemam tolko odlozeneho materskeho mlieka, takze bude musiet byt dokrmovany umelym, ale co mam robit v nemocnici aby som o mlieko neprisla a po prichode z nemocnice sme zas mohli pokracovat v dojceni. Dakujem.

Milá Zuzana,

existujú spôsoby, ako pokračovať v dojčení aj v prípade, že musíte podstúpiť operáciu. Otázka je, ako to prakticky realizovať.

1) Ak je hospitalizácia skutočne nutná, žiadajte, aby ste boli hospitalizovaná aj s dieťaťom aj so sprievodcom k nemu. Ako dojčiaca matka máte na to nárok. Nevzdávajte sa tohto nároku pri prvom odmietnutí. Možno vám to v niektorej nemocnici umožnia, aj keď vám to v inej zamietnu.

2) Aj keby ste neboli s dieťatkom hospitalizovaná, žiadajte, aby vám ho mohli nosiť na dojčenie celý deň.  Na toto máte nárok, nevzdávajte sa ho. Aj keď budete v inom meste, z hľadiska toho, aby ste po návrate domov po operácii nemuseli niekoľko týždňov robiť kroky pre záchranu dojčenia, sa oplatí, aby ste zvážili napríklad možnosť, že počas vašej hospitalizácie sa opatrovateľ vášho dieťatka ubytuje v meste, kde budete hospitalizovaná a bude vám môcť nosiť bábätko počas celého dňa na dojčenie.

3) Ak by ste počas hospitalizácie s dieťatkom neboli, kontaktujte laktačnú poradkyňu, aby vám poradila, ako dieťatko majú kŕmiť vo vašej neprítomnosti. Ak by ste nemali zásobu materského mlieka a máte malé bábätko, požiadajte o materské mlieko z banky mlieka. Snažte sa skrátiť dobu hospitalizácie na čo najkratšiu dobu, ak sa na to budete cítiť. Obráťte sa na lokálnu podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej iste nájdete matky so zásobami materského mlieka v mrazničke, vďaka ktorým sa budete môcť vyhnúť podaniu umelej výživy.

Z hľadiska udržania tvorby mlieka urobte tieto kroky:

1) Ak by ste neboli s bábätkom: odsávajte si alebo si odstriekavajte mlieko, dostatočne často, dostatočne intenzívne, prípadne si to vyskúšajte ešte predtým, ako pôjdete do nemocnice, pretože odsávanie a odstriekavanie je zručnosť, ktorú sa treba naučiť. Ak by ste potrebovali, poproste poradkyňu pri dojčení o pomoc. Odsávanie môžete zefektívniť stláčaním prsníka počas odsávania.

2) Ak by ste chceli urobiť skutočne pre udržanie laktácie čo najviac, môžu byť súčasťou vášho plánu spoločne s odsávaním prostriedky na podporu laktácie.

3) Prečítajte si tento článok o skladovaní materského mlieka:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/uskladnovanie-mlieka/

Okrem toho ľudia, ktorí sa budú starať o vaše dieťatko počas vašej hospitalizácie by vám mohli pomôcť tým, že by vytvorili podmienky na to, aby vaše dieťatko bola počas vašej hospitalizácie kŕmené takým spôsobom, ktorý najpravdepodobnejšie umožní jeho návrat k dojčeniu, najmä je dôležité, aby pri starostlivosti o dieťatko nepoužívali fľašu alebo cumlík. Bábätko je možné mimo prsníka kŕmiť pohárikom, ale toto je zručnosť, ktorú by sa mal jeho opatrovateľ naučiť ešte pred vašou hospitalizáciou. S týmto vám znova môže pomôcť poradkyňa pri dojčení.

Po príchode z nemocnice sa snažte čo najviac času s bábätkom stráviť v kontakte koža na kožu, ktorý pomôže tomu, aby dieťatko prekonalo nepríjemný zážitok odlúčenia od vás a pomôže tomu, aby sa bolo znova ochotné sa prisávať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Operacia a mesacne babatko