Nedostatočne sanie

Veronika    12.03.2019, 13:21

Dobrý deň. Naša dcérka sa narodila predčasne v 32 GT. Na druhý deň po pôrode jej bola zistená srdcová vada, takže bola prevezena do kardiocentra, kde podstúpila dve operácie srdiečka. Po troch mesiacoch, kedy bola kŕmena gastrickou sondou sme jej začali ponúkať aj flasu. Vie si vytiahnuť 20-25 ml, potom už nechce a odmieta. Musíme ju do kŕmiť cez sondu. Skúšali sme už dávať menej a častejšie, alebo nedať jej len to, čo si vysaje sama, ale bola potom veľmi vyčerpaná a už nezjedla nic, dokonca sa prestala budiť na hlad. Skúšala som ju aj priložiť na prsník, pekne sa prisaje, ale tiež vysaje malo. Cvičíme orofacialnu stimuláciu, ale ani po mesiaci nebadam žiadny pokrok. Navyše má ešte aj skrytý refkux, často ju cka, a máva bolesti bruška. Prosím o radu ako podporiť u nej chuť do jedla, nech sa tej sondy už mozeme zbaviť. Ďakujem

Milá Veronika,

napíšte nám prosím na emailovú adresu dojcenie@mamila.sk odkiaľ ste, ak ste z Bratislavy, z ktorej časti Bratislavy, aby sme vám vedeli odporučiť poradkyňu pri dojčení, ktorá by sa vám mohla osobne venovať.

Regulácia príjmu potravy závisí od množstva faktorov, jedným z nich je kontakt koža na kožu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/klokankovanie/

odporúčame vám preto s bábätkom začať tráviť čo najviac času v kontakte koža na kožu, aby to podporilo chuť do jedla. Jedným z kľúčových krokov pri takomto bábätku je odstránenie používania fľašky, okrem iného aj preto, že zhoršuje saturáciu kyslíkom a je pre bábätko namáhavejšie, než pitie na prsníku. Poradkyňa pri dojčení by vám mohla ukázať, ako kŕmiť bábätko priamo na prsníku cievkou, ktorú teraz používate na sondovanie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

takto sa dá bábätko naučiť piť mlieko priamo na prsníku a z prsníka. Preto, aby takéto dokrmovanie fungovalo čo najlepšie, je dôležité upraviť prisatie bábätka, a aj pre toto je dôležité byť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení, pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Spoločne s poradkyňou upravíte prisatie bábätka na správne asymetrické a hlboké prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Spoločne s poradkyňou tiež prejdete kroky, ako zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nedostatočne sanie