Správné přisatí se nedaří

Jana    21.03.2019, 11:37

Dobrý den, Spíš než otázku hledám další podporu. Mám novorozene miminko , 12 dni staré . Částečně kojim a dokrmuji cévkou po prsu. Bradavky občas bolí, ale není to nic hrozného, ragady už se zahojily . Syna jsem kojila 20 mesicu, ale také s problémy . A teď můj problém, dcera se špatně prisava, je videt , ze bere do pusinky jen bradavku. Snažím se o asymetrické přistáli v příčné pozor, byla u mě i poradkyně z mamily, ale spis je to trápení než kojeni. Parkrat se to povedlo a to dcera pila a pila třeba 10-15 minut v kuse, to byla nadhera , ale podaří se to tak 1x-2xdenne. A je to s velkým úsilím a frustraci na obou stranách. Není nějaký tip jak s lehkosti ji pomoct s prisatim. Tohle je peklo a navíc tu kolem mě lítá ten starší . Mliko mi teče asi dost, to není problém, zatím. Každopádně chci kojit, ale tohle mordovani mě ubiji. Dekuji

Milá Jano,

toto je situácia, v ktorej môže veľa zmeniť dôsledná úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Preto v tejto situácii považujeme za kľúčové ostať v kontakte s poradkyňou pri dojčení dlhšiu dobu, až kým sa situácia nezačne zlepšovať. Z jednej poradenskej návštevy nezískate možnosť opakovane sa uistiť, ktoré detaily v polohe a prisatí treba upraviť, na čo sa zamerať, aby prisatie dopadlo čo najlepšie a je pochopiteľné, že v takom prípade cítite frustráciu. Odporúčame vám preto znova si dohodnúť stretnutie s poradkyňou pri dojčení a prejsť detaily polohy a prisatia, aby ste takto pomohli bábätku získavať čo najviac mlieka. Zdôrazníte si udržiavanie bábätka v polohe so zaklonenou hlavičkou a dostatočne hlbokým prisatím počas celého dojčenia. Toto býva najčastejší problém, že počas dojčenia sa postupne bábätko posúva do predklonu, noštekom do prsníka a jeho prisatie začne byť plytké. Prejdete spoločne aj detaily toho, či správne pomáhate bábätku získať viac mlieka stláčaním prsníka a výmenou strán. Porozprávate sa o detailoch starostlivosti o bábätko, vďaka ktorým by bolo možné ho počas dňa dojčiť vtedy, kedy je na dojčenie pripravené a tým pádom ho častejšie dojčiť. Toto pomôže znížiť množstvo dokrmovaného mlieka na jedno kŕmenie. V tejto situácii ste sa pravdepodobne s poradkyňou pri dojčení rozprávali aj o ďalších faktoroch, ktoré majú potenciál situáciu zlepšiť – uvoľnenie prípadnej prirastenej podjazykovej uzdičky, zvýšenie tvorby mlieka a iné faktory. Situácia s dokrmovaním sa typicky nezlepší v priebehu pár dní. Aj preto by ste mali byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, aby ste videli, ako sa situácia vyvíja a mali by ste vidieť postupné zlepšovanie a medzičasom získavať podporu a povzbudenie, ktoré potrebujete. Napríklad píšete, že sa medzičasom zahojili ranky na bradavkách, čo znamená, že sa vám darí prisatie bábätka zlepšovať a to dáva nádej, že bude aj získavať čoraz viac mlieka z prsníka. Ostaňte preto v kontakte s poradkyňou pri dojčení aj naďalej.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Správné přisatí se nedaří