Ako pripraviť dcéru na deň/dva bez dojčenia

Lucia    02.05.2019, 14:20

Dobrý deň, prosím Vás o radu. Dcéra ma rok, dojčím ju popri jedle cez den a v noci na požiadanie...večer zaspáva po dojčení. Vždy so mnou...Moju prítomnosť si vyžaduje. V máji idem na operáciu, musím, takže budem 3 dni v nemocnici...možno menej, možno len 1 noc/2 noci, uvidí sa...Poraďte prosím, ako ju mám na to pripraviť...Ocko sa snaží aj večer ísť k nej, ale ona vyslovene chce mňa....Z fľašky ešte mlieko nepila. Plánujem si odsať, napije sa ešte pred operáciou, ale aj tak....v noci pri nej nebudem. Ako by ste postupovali? Ďakujem

Milá Lucia,

táto situácia nemusí predstavovať problém pre dojčenie. Hospitalizácia nie je dôvodom na to, aby ste prestali dojčiť. Otázka je, ako to prakticky realizovať:

1) Preskúmajte možnosť toho, či nie je vaše ochorenie možné liečiť ambulantne/v rámci jednodňovej chirurgie, prípadne, či nie je možné na liečbu len dochádzať. Hľadajte rozličné nemocnice, ambulancie podľa vášho konkrétneho prípadu.

2) Ak je hospitalizácia skutočne nutná, žiadajte, aby ste boli hospitalizovaná aj s dieťaťom aj so sprievodcom k nemu. Ako dojčiaca matka máte na to nárok. Nevzdávajte sa tohto nároku pri prvom odmietnutí. Možno vám to v niektorej nemocnici umožnia, aj keď vám to v inej zamietnu.

3) Aj keby ste neboli s dieťatkom hospitalizovaná, žiadajte, aby vám ho mohli nosiť na dojčenie celý deň.  Na toto máte nárok, nevzdávajte sa ho.

Často sa stáva, že sa na nás ženy obracajú v podobnej situácii s otázkami, či nemajú dieťa už teraz preventívne odstaviť, napríklad preto, aby sa naučilo zaspávať aj inak, ako na prsníku. Ak by ste sa skutočne ocitli v situácii, v ktorej zopár dní s dcérkou nebudete, potom nemá zmysel teraz preventívne ju odstavovať napr. preto, aby sa „naučila zaspávať bez prsníka“. Pre dieťa je omnoho jednoduchšie riešiť situáciu, keď vznikne a je dosť dobre možné, že ak bude v situácii bez vás, bude možné, aby ju uspal niekto iný nosením, hojdaním. Samozrejme, že to nemusí byť jednoduché, ale nemá zmysel to riešiť preventívne. V čase, keď ste ešte doma a budete sa snažiť dcérku donútiť zaspávať bez prsníka, bude protestovať omnoho zúfalejšie, budete mať ešte väčší strach, že to nezvládne, keď odídete. Ak jednoducho odídete na hospitalizáciu, je pravdepodobné, že to dcérka zvládne a dokonca máme skúsenosti, že mnohé deti to zvládli bez väčších problémov a hlavne – keď sa matka vrátila späť, dieťa sa vrátilo späť k dojčeniu. Ak dcérku násilne odstavíte, táto šanca je omnoho nižšia a pre ročné dieťa je dojčenie ešte stále nesmierne dôležité a predčasné odstavenie ešte stále prináša riziká pre jeho aj vaše zdravie.

Ľudia, ktorí sa budú starať o vaše dieťatko počas vašej hospitalizácie by vám mohli pomôcť tým, že by vytvorili podmienky na to, aby vaše dieťatko bola počas vašej hospitalizácie kŕmené takým spôsobom, ktorý najpravdepodobnejšie umožní jeho návrat k dojčeniu, najmä je dôležité, aby pri starostlivosti o dieťatko nepoužívali fľašu alebo cumlík. Ročné dieťa dokáže zvládnuť zopár dní bez materského mlieka a nemusíte mu dávať žiadne umelé mlieko. Po príchode z nemocnice sa snažte čo najviac času s dieťatkom stráviť v kontakte koža na kožu, ktorý pomôže tomu, aby dieťatko prekonalo nepríjemný zážitok odlúčenia od vás a pomôže tomu, aby sa bolo ochotné znova ochotné sa prisávať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako pripraviť dcéru na deň/dva bez dojčenia