Čo robiť na zachovanie prinavráteného mlieka

Michaela Švecová    12.12.2012, 11:44

Chcela by som veľmi pekne poprosiť o radu.Mam 5mesačnú dcérku, ktora ma vrodený reflux.Počas zistovania tejto choroby sme pobudli tyždeň v nemocnici, kde som uplne stratila materské mlieko. Dovtedy som mala mlieka až nadbytok. Malá mala vtedy 2mesiace. Odvtedy je malá vylučne na sušenom mliečku, stým že posledný mesiac je 1krát denne dokrmovaná ovocím a kašou.Aj napriek tomu že som nemala žíadne mlieko, malá je neustále prikladaná na prsník. Doslova si ho vynucuje na zaspatie. Lenže posledný týždeň pozorujem, že sa mi začalo tvoriť mlieko tak že až vystrekne pri ručnom odstrekovaní. Chcela by som poprosiť o radu na podporenie tvorby mliečka vzhľadom na to, že trpim enormným nechutenstvom(skoro vôbec nejedávam) a som aj anemická...ďakujem.

Milá Michaela,

to, že je vaša dcérka stále prikladaná na prsník, je pre ňu veľmi dôležité, a to aj bez ohľadu na to, či v prsníku je alebo nie je materské mlieko. To, že sa vám začalo materské mlieko tvoriť, je niečo, čo je nesmierne dobré využiť.

Najlepšie by bolo spojiť sa s poradkyňou pri dojčení, aby vám prakticky pomohla. Je možné, že by vám pomohlo podniknúť kroky z tohto dokumentu:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Špeciálne si všimnite bod 7, ktorý by vám v tejto situácii pomohol.

Pretože má vaša dcérka už 5 mesiacov, je dobré urobiť nasledovné:
a) začať nahrádzať umelé mlieko príkrmami. Dajte jej toľko jedla, koľko bude mať chuť zjesť v množstvách, ktoré bude chcieť, pričom sa môžete riadiť aj týmito našimi radami:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111

b) snažte sa čo najrýchlejšie nahradiť umelé mlieko príkrmami. Príkrmy, čiže bežné zdravé jedlo, majú v tomto veku pred umelým mliekom prednosť, pretože majú mnoho výhod. Poskytujú čerstvú potravu a ak sú dostatočne rozmanité, tak lepšie a vhodnejšie pokrývajú živiny, ktoré dieťatko potrebuje.
c) vaša dcérka v tomto veku nepotrebuje fľašku. Vaším cieľom by mal byť systém: prsník na dojčenie, kedykoľvek neobmedzene, a jedlo plus tekutiny buď v jedle alebo z otvoreného pohárika. Ak v dobe prechodu na príkrmy neprijíma dostatok príkrmov, tak buď používajte laktačnú pomôcku alebo môžete umelé mlieko pridávať do jedla. Fľaša však nie je potrebná.

Pozrite si aj túto odpoveď, ktorá vám poskytne mnohé ďalšie detaily:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=738



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Čo robiť na zachovanie prinavráteného mlieka