Tehotenstvo a dojcenie

Janka    27.05.2019, 07:37

Dobrý deň, mám 15 mesačného syna, ktorý je dojčeny. Zrejme čakáme druhé babo (ešte to nemáme dr. potvrdené), ale chcem sa spýtať, či môžem naďalej dojčiť. Neovplyvní dojčenie výboj plodu? Ďakujem za odpoved.

Milá Janka,

väčšina žien dostáva počas dojčenia menštruáciu približne po roku po pôrode a keďže dojčenie typicky trvá 3 – 5 rokov, je zrejmé, že príroda počíta s tým, že dojčiace matky budú môcť počas dojčenia otehotnieť a budú môcť pokračovať v dojčení a potom dojčiť staršie dieťatko spolu s novým bábätkom, pretože dojčenie je stále rovnako dôležité ako pre novorodenca, tak pre staršie dieťa.

Avšak vzhľadom na to, že dojčenie z našej kultúry vymizlo, stratil sa aj obraz dojčenia starších detí a s tým informácie, že je možné pokračovať v dojčení aj počas tehotenstva. Tieto informácie sa dokonca často ženy nedozvedia ani od zdravotníkov. Preto otázky, ako sú vaše, sú pomerne časté a vypracovali sme k tejto téme celý rozsiahly článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-pocas-tehotenstva/

ktorý vám odporúčame si prečítať celý, pretože odpovie aj na mnohé ďalšie otázky, ktoré vám iste postupne napadnú. Medzi informáciami v článku si môžete prečítať aj túto: Vo vedeckej literatúre neexistujú žiadne dôkazy či dáta, ktorými by lekári mohli odôvodniť odporúčanie odstaviť dieťa počas tehotenstva. Matky môžu lekára, ktorý odstavenie odporúča požiadať, aby jej ukázal štúdie, ktorými svoje tvrdenie podporuje.

Pokračujte preto v dojčení aj naďalej tak, ako to vaše staršie dieťatko potrebuje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tehotenstvo a dojcenie