Teplota prsnikov

Adriana    30.05.2019, 16:01

Dobrý deň, plne dojčím 5-mesačnú dcérku. Dojčenie ide od začiatku bez problémov a zápalov. Chcela by som sa opýtať len jednu vec, či je normálne, že moje prsia majú často teplotu aj o 1°C viac ako zvyšok tela (merané bezkontaktným teplomerom). Ďakujem za odpoveď Adka

Milá Adriana,

oblasť prsníkov a hrudníka matky je v tomto období typicky o 1 – 2 stupne teplejšia, než zvyšok tela. Toto je úplne normálne. Malé bábätko totiž nevie regulovať všetky svoje telesné funkcie samostatne a v evolučnej minulosti ľudského druhu vždy prvé mesiace po narodení trávilo väčšinu času na hrudníku matky v kontakte koža na kožu, kde zažívalo reguláciu telesnej teploty, dýchania, srdcovej činnosti, reguláciu príjmu potravy, spánkových cyklov a iných funkcií. V kontakte koža na kožu vaše prsníky a hrudník bábätko ohrievajú (alebo aj ochladzujú, ak je prehriate). To, že pozorujete takúto teplotu u seba, je znakom, že aj vaše bábätko očakáva, že bude aj v tomto čase tráviť veľa času v kontakte s vašim telom, dojčením, nosením, spaním na vašom hrudníku. Vyššia teplota vašich prsníkov ukazuje, že s tým počíta a vaše telo vie, kam bábätko patrí.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Teplota prsnikov